Ισχυρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στην ενεργειακή κρίση

Ισχυρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στην ενεργειακή κρίση
Photo: REUTERS

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη 9 Μαρτίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και στην ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 4%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο 2,1%, ο CAC στο Παρίσι 3,1%, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη 3% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο 3,6%. Ανοδο πάνω από 1% δείχνουν τα futures της Wall.

Κέρδη 0,6% σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό στα 124,44 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ στα $128,78. Πτώση 11,38% κάνει η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στα 190,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κάνει άλμα 2,5%, με τις τράπεζες να σημειώνουν άνοδο 4,7% και να οδηγούν τα κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές σε όλη την Ευρώπη παρουσίασαν διακυμάνσεις την Τρίτη πριν κλείσουν ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας μια μεγάλη κλιμάκωση στη διεθνή απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη για μηνύματα σχετικά με το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσεγγίζουν τον πληθωρισμό και τις νέες προκλήσεις που θέτει η σύγκρουση στην Ουκρανία.