Ισχυρές πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Ισχυρές πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Πάνω από 10% η απόδοση του 10ετους για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013 – Πτώση και στο Χρηματιστήριο.

Στο 10,055% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013. Νωρίτερα το μεσημέρι το ελληνικό 3ετές άγγιξε το 14,40% (και παράλληλα τα ασφάλιστρα κινδύνου – CDS εκτινάχθηκε στις 1400 μονάδες βάσεις). Το ελληνικό CDS στο 5ετές μάλιστα, που αποτελεί και το ορόσημο (benchmark) της… πιθανότητας χρεοκοπίας της χώρας μας, διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 1400 μονάδες βάσης από 1265 μονάδες βάσης στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Οι πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εντείνονται από τα συνεχή δημοσιεύματα για πιθανότητα ενός Grexit, παρά τις διαδοχικές διαψεύσεις από τα επίσημα όργανα της Ευρωζώνης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις και στη σημερινή συνεδρίαση. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:35 διαμορφώνεται στις 766,41 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,89%. Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει κατώτερη τιμή στις 761,20 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 3,55%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 38,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,22%.

Στο μεταξύ το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων, που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,(ΟΔΔΗΧ) με αυξημένο κόστος.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,30%, έναντι 2,15% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας που είχε γίνει στις 10.12.2014. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,975 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,58 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε χαμηλό 9 μηνών το ευρώ
Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 9 ετών έναντι του δολαρίου, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία ώθησαν τους επενδυτές να αγοράζουν κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Από την Ιαπωνία έως τη Γερμανία και την Αυστραλία, το κόστος δανεισμού μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η τιμή του πετρελαίου μειωνόταν κατά 10% σε διάστημα μόλις δύο ημερών και έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,1851 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,3% από χθες, με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει νέα μέτρα νομισματικής στήριξης. Με την προοπτική μείωσης των τιμών στην Ευρωζώνη, η οποία είναι πλέον γεγονός, καθώς τον Δεκέμβριο σημειώθηκε αρνητικός πληθωρισμός -0,2% , οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σε όλες τις διάρκειες κάτω των 5 ετών ήταν αρνητικές, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,45% έναντι 1,959% των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία του ΔΝΤ, το συνολικό ποσό των αποθεμάτων σε ευρώ που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και διαχειριστές διαθεσίμων μειώθηκε κατά 8,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2014, περισσότερο δηλαδή από την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (7,8%) στο ίδιο διάστημα. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει την πτώση των αποθεμάτων σε ευρώ ως έναν παράγοντα που θα βοηθούσε στην εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ και τελικά στην ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας της Ευρωζώνης.