Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο – Τεράστιες καταστροφές στη Σμύρνη

Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο – Τεράστιες καταστροφές στη Σμύρνη
IZMIR, TURKEY - OCTOBER 30: Search and rescue works are being conducted at debris of a building after a magnitude 6.6 quake shook Turkey's Aegean Sea coast, in Izmir, Turkey on October 30, 2020. Lokman Ilhan / Anadolu Agency Photo: AFP
Στους δρόμους οι κάτοικοι της Σάμου όπου έχουν καταρρεύσει παλιά κτίρια.

Ο χορός των μετασεισμών ξεκίνησε μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι βόρεια της Σάμου και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, την Τουρκία- όπου στη Σμύρνη υπάρχουν σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων- την Αλβανία και την Βουλγαρία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουν καταγραφεί δονήσεις έως και 4 Ρίχτερ- αρχικά είχαν εκτιμηθεί έως και 4,6 Ρίχτερ και αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες έως και μήνες.

Οδηγίες μέσω του 112 από τη ΓΓΠΠ μετά τον ισχυρό σεισμό

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13:51 της Παρασκευής σημειώθηκε πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ  στη Σάμο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε επίκεντρο 18 χλμ β-βδ του νησιού, στο Κοκκάρι. Η δόνηση ήταν διάρκειας άνω των 10 δευτερολέπτων και έγινε αισθητή ακόμα και στην Αττική.

Στη Σάμο Χαρδαλιάς και κυβερνητικό κλιμάκιο

Με το αεροπλάνο της Πολιτικής Προστασίας αναχώρησε πριν από λίγο για Σάμο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαραδαλιάς, ο οποίος αναχώρησε εσπευσμένα για το νησί μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Του Πυροσβεστικού Σώματος, απ’ όπου παρακολουθεί όλες τις ενέργειες των δυνάμεων στη Σάμο και ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο από τον τόπο του σεισμού.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Σάμο για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Μέχρι στιγμής, όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, έχουν επιβεβαιωθεί οι τραυματισμοί τεσσάρων ατόμων στη Σάμο, που όμως είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια στο νησί, αλλά η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό.

Με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο διοικητής 1ης ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

Επίσης, στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Νεκροί και τραυματίες στην Τουρκία

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο ένας λόγω πνιγμού, και 120 τραυματίστηκαν στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα και προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων στη επαρχία της Σμύρνης, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Αλίμονο, τέσσερις συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό (…) Συνολικά, 120 συμπολίτες μας τραυματίστηκαν», ανέφερε ο υπουργός, ο Φαχρετίν Κοτζά, στο Twitter.

Ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ δήλωσε πως περίπου 20 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία. Ο κυβερνήτης της Σμύρνης δήλωσε πως 70 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια.

«Σε αυτό το στάδιο, έχουμε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έξι κτίρια κατέρρευσαν στον Μπουρνόβα και στο Μπαϊρακλί», στην επαρχία της Σμύρνης, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο Twitter.

«Συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, κάνοντας λόγο από την πλευρά του για πέντε κτίρια που κατέρρευσαν.

Ο Ίλκε Τσίντε, φοιτητής Ιατρικής ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Γκιουζελμπαχτσέ της Σμύρνης όταν σημειώθηκε ο σεισμός είπε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μετά τον σεισμό.

Ο Ισμαήλ Γετισκίν, δήμαρχος του Σεβεριχισάρ της Σμύρνης δήλωσε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ως αποτέλεσμα του σεισμού. «Φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι», δήλωσε στο δίκτυο NTV.

Στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TRT.

Μια ανθρώπινη αλυσίδα προσπαθούσε να απομακρύνει τα ερείπια περνώντας από τον έναν στον άλλον δοκούς και τούβλα, σύμφωνα με τα πλάνα αυτά.

Μια νεαρή γυναίκα απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου που είχε καταρρεύσει, σύμφωνα με το CNN-Turk. Άλλοι δύο άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια ενός άλλου επταώροφου κτιρίου, σύμφωνα με την TRT.

Δείτε ακόμη: 

Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ, βόρεια της Σάμου- Έντονα αισθητός και στην Αττική

Ευθύμιος Λέκκας για σεισμό: Υπήρξε προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι

Μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη λόγω του σεισμού (Βίντεο)