Ισχυρή σύσταση για 4η δόση του εμβολίου – Ποιους αφορά και πότε μπορεί να χορηγηθεί

Ισχυρή σύσταση για 4η δόση του εμβολίου – Ποιους αφορά και πότε μπορεί να χορηγηθεί
6452343 03.02.2021 A healthcare worker prepares a dose of Russia's coronavirus vaccine Gam-COVID-Vac, trade-named Sputnik V, at a coronavirus vaccination center at a shopping mall, in Moscow, Russia. Vitaliy Belousov / Sputnik Photo: AFP

Τη δυνατότητα να λάβουν τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση, θα έχουν οι πολίτες άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19, είπε ότι συστήνεται κυρίως η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους άνω των 70 ετών, καθώς και στους άνω των 60 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όπως διευκρίνισε, η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιαστούν εθελοντικά. Σημειώνεται ότι έως τώρα στη χώρα μας, τέταρτη δόση εμβολιασμού προβλεπόταν μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους.

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι εγκρίθηκε:

  • Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.
  • Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη.
  • H ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.

Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1% του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.