Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα
Το επίκεντρο του σεισμού είναι στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς. Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία.

Τελευταία ενημέρωση: 20.30

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Όπως γνωστοποίησαν οι αρμόδιες αρχές, το επίκεντρο βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Η κίνηση στους βασικούς οδικούς άξονες είναι ιδιαίτερα αυξημένη, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας. Αυξημένη κυκλοφορία παρατηρείται αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το Παλατάκι έως τον Σκαραμαγκά, στην Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας από τις Τρεις Γέφυρες έως την Αχαρνών, καθώς και στην Αττική οδό, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, στην έξοδο της Μεταμόρφωσης και στο ρεύμα προς αεροδρόμιο στη σήραγγα Βριλησσίων.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό καταγράφονταν περίπου 20.000 κλήσεις το λεπτό, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερφόρτωση των δικτύων τηλεπικοινωνιών.

«Με εντολή πρωθυπουργού είμαστε εδώ και είμαστε δίπλα σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος. Μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απευθυνόμενος προς τους πολίτες, σε ενημέρωση για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική που έκανε πριν από λίγο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Δεύτερος σεισμός 4,3 Ρίχτερ

Λίγη ώρα μετά τον πρώτο σεισμός ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση που έγινε και πάλι αισθητή στην Αθήνα. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 15.11, κι όπως ανακοίνωσαν οι τέσσερις φορείς συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί απόψε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Η Πυροσβεστική τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, ενώ αυτή την ώρα περιπολούν 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 πυροσβεστικά οχήματα για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί. Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση, καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Π.Σ.

Για προληπτικούς λόγους μία έγκυος και ένα παιδί στο νοσοκομείο

Μία έγκυος και ένα παιδί με ελαφρά τραύματα, παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε και μετέφερε Βελγίδα υπήκοο βρισκόμενη σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αρχικά στο νοσοκομείο «Ε.Βενιζέλου», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είναι καλά. και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Φέρει ελαφρά τραύματα και ενδέχεται να παραμείνει στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού», παραμένει για προληπτικούς λόγους παιδί που μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα από το Καμετερό με ιδιωτικό μέσο. Επίσης, μικρός αριθμός πολιτών επισκέφθηκαν νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς έφεραν μικροτραυματισμούς.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση, ενώ από την πρώτη στιγμή έθεσε σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Αττικής σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Διευκρινίζεται ότι η αυξημένη ετοιμότητα δεν σημαίνει ότι μεταβάλλεται το εφημεριακό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εφημερεύουν τα νοσοκομεία, «Θριάσιο», «Ιπποκράτειο» και «Ερυθρός Σταυρός».

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Εκτονώνεται το φαινόμενο μετά τον ισχυρό σεισμό – Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Μικρές ζημιές στην Αθήνα

1/3
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πέντε με έξι χιλιόμετρα το ρήγμα

“Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό” δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής”.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε “κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος”.

Κατέρρευσε παλιός ταινιόδρομος στο λιμάνι του Πειραιά από τον σεισμό

Κατέρρευσε ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για ανενεργό ταινιόδρομο, ο οποίος υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αναμένεται να βρεθεί στο σημείο για να ερευνήσει τον χώρο. Ο ταινιόδρομος έχει μήκος 100 μέτρα και βρίσκεται στη θέση Κράκαρη, στην περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Πέτσας: Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία κοντά στο επίκεντρο

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κκίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις 

Σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε αρμοδίως για την εκδήλωση του φαινομένου μόλις έφθασε στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Όπως έγινε γνωστό, έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις Αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης του σεισμού.

Σε επιφυλακή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι υπηρεσίες του

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η πολιτική ηγεσία του, το σύνολο των υπηρεσιών και του προσωπικού του βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή από την πρώτη στιγμή που έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων:

· Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι έλεγχοι.

· Η διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) έχει συγκροτήσει κλιμάκιο αποτελούμενο από 50 μηχανικούς για να προβούν σε αυτοψίες.

· Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (Κτ.Υπ. Α.Ε.) έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια ελέγχων σε δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και στις δικαστικές υποδομές.

Λέκκας: Θετικοί οι μετασεισμοί

Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί η συνδρομή του. Συνιστώ ψυχραιμία και καλώ τους πολίτες να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε», αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η Ελληνική Κυβέρνηση.
Ενώ λίγο πριν ενημέρωνε «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων και συντονίζουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Άκης Τσελέντης: Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Κόσμος έχει εκκενώσει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κόσμος έχει εκκενώσει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Σε επιφυλακή ο δήμος Αθηναίων

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

 Άμεση ηταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών 

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του σεισμού, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Αττική. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον γγ Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργνανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφρειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Πειραιά 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Πειραιά πραγματοποιήθηκε σήμερα λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης στην Αττική, προκειμένου οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τη σύσκεψη συντόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Αργουδέλης και συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Αρχιτεκτονικού Κυριάκος Σιγαλάκος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά Βασίλης Ταταρόπουλος, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων Οδοποιίας, Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικού, Ηλεκτρομηχανολογικού, Δημοτικής Αστυνομίας και Καθαριότητας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε διάφορα σημεία, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πέρα από ελάχιστες πτώσεις εξωτερικών σοβάδων κυρίως σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, στα οποία τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης από τον δήμο.

Ενδεικτικά αναφέρεται η πτώση σοβάδων σε εγκαταλελειμμένο ακίνητο επί της Ομηρίδου Σκυλίτση & Δεληγιώργη, στο οποίο τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης και δρομολογούνται περαιτέρω ενέργειες ενώ ειδοποιήθηκαν και οι ιδιοκτήτες του κτηρίου.Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ομαλά και χωρίς προβλήματα εκκενώθηκαν νωρίτερα όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου Πειραιά, ενώ κλιμάκιο του δήμου θα πραγματοποιήσει αυτοψία σε όλα τα κτήρια των Βρεφονηπιακών Σταθμών από σήμερα Παρασκευή 19/7/2019 έως την Κυριακή 21/7/2019.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Τροχαίας Πειραιά.

Yπ. Πολιτισμού: Χωρίς προβλήματα ή μικροπροβλήματα άνευ σημασίας στα Μουσεία

Σε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, προέβη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ελάχιστα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση. Με ευθύνη των Γενικών Διευθυντριών Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων συγκεντρώνονται οι αναφορές για την καταγραφή των τυχόν ζημιών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε σύντομη αυτοψία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» και «ενημερώθηκε από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και από τους Προϊσταμένους των Συλλογών ότι δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα εκθέματα του Μουσείου».

«Σημειώθηκαν μόνον περιορισμένης τάξεως μετακινήσεις μικροαντικειμένων εντός των προθηκών. Κάποια, πιθανώς επιφανειακά προβλήματα παρατηρήθηκαν -στους σοβάδες- στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα στην τουρίστρια», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ως προς τα υπόλοιπα μνημεία και μουσεία της Αθήνας και της Αττικής, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι:

• Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών «δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνον μικρές μετακινήσεις μικρών αντικειμένων και πτώσεις νομισμάτων. Κάποια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο κτίριο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά».

• Στο Νομισματικό Μουσείο, «στο κτήριο του Μουσείου και στις Συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα».

• Στο Επιγραφικό Μουσείο, «στο κτήριο του Μουσείου και στις Συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα», ενώ «σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου του ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις αρχαιότητες. Τα ανωτέρω μουσεία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του ωραρίου για λόγους πρόληψης», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

• Ως προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μικρό πρόβλημα καταγράφηκε στην ανακαινισμένη Στοά του Αττάλου», ενώ «σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν υπάρχουν προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Αίγινα».

• «Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην Μονή Δαφνίου. Σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου. Αυτοψία έγινε στο Καθολικό και υπάρχουν προβλήματα μόνον στους σοβάδες. Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν υπέστησαν ζημίες τα ψηφιδωτά. Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα».

• Στους χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής «δεν υπάρχουν προβλήματα».

Τέλος, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ καταλήγει ότι «μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου για την καταγραφή τυχόν ζημιών. Για ό,τι νεώτερο θα υπάρξει ενημέρωση».