Ισχυρός σεισμός στην Κω με δυο νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Ισχυρός σεισμός στην Κω με δυο νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Κλειστό με πολλά προβλήματα το λιμάνι της Κω - Λειτουργεί κανονικά το αεροδρόμιο.

Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες (ένας από αυτούς σοβαρά) και ζημιές σε κτίρια είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 01:32 το νησί της Κω. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Το επιβατηγό πλοίο Blue Star Paros δεν κατέπλευσε στην Κω λόγω ζημιών στο λιμάνι.

Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο, Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

200 ισχυροί μετασεισμοί

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Επίσης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,5 με 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Tηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου με τον δήμαρχο της Κω

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε, νωρίτερα σήμερα, με τον δήμαρχο της Κω Γ. Κυρίτση και του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα του σεισμού και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον σεισμό και ιδίως για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λιμάνι και στον Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κ. Κυρίτση ότι οι υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, βεβαίως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βρίσκονται στην διάθεσή του καθώς και στη διάθεση των αρμόδιων.

«Υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης»

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης, υπάρχει ψυχραιμία, υπάρχει μια κανονικότητα. Παρά το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος, το σύνολο των υποδομών άντεξε, δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ, μεταφέροντας την εικόνα που έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Νίκο Τόσκα, Χρήστο Σπίρτζη και Νεκτάριο Σαντορινιό, που έσπευσαν στην Κω στις 05:15, ξεκινώντας από την Ελευσίνα στις 04:15 και έκαναν αμέσως αυτοψία.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε, εκ μέρους της κυβέρνησης, τη θλίψη για τον θάνατο των δύο ανθρώπων και ευχήθηκε “περαστικά” στους τραυματίες. Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επαφή και με τους 3 υπουργούς, ενημερώνεται από τις 4 το πρωί και έχει πλήρη εποπτεία της κατάστασης.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής για τη διαχείριση της κατάστασης και ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα φθάσει στο νησί κλιμάκιο λιμενολόγων, από το υπουργείο Υποδομών, για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στο λιμάνι όπου παρουσιάζονται και οι κύριες ζημιές από τον σεισμό.

Οι λιμενολόγοι, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, θα εξετάσουν την κατάσταση για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε επαναλειτουργία του λιμανιού και αν αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν θα υπάρξει εναλλακτική λύση, για μεταφορά του κέντρου του λιμανιού σε άλλο σημείο. Επισήμανε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά, οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και στα κτίρια.

«Τα πράγματα στο νησί είναι υπό πλήρη έλεγχο, δεν έχει υποστεί βλάβες στις υποδομές του, ούτε υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, επομένως έχω την εκτίμηση ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα η κανονικότητα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι 5 τραυματίες που χρειάστηκαν μετακομιδή στο νοσοκομείο, μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

«Πλήρη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων»

Την ανάγκη για πλήρη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να επουλωθούν άμεσα οι πληγές από τον σεισμό στην Κω, επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα, η σκέψη όλων μας είναι στην Κω. Στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στους τραυματίες και σε όλους όσοι επλήγησαν από το σεισμό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ήδη, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας μεταβαίνει στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό θεώρησα αυτονόητη υποχρέωσή μου να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής την αναβολή της σημερινής συζήτησης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον κ. Καμμένο».