Η ισχυρότερη τραπεζίτης της Ευρωζώνης

Η ισχυρότερη τραπεζίτης της Ευρωζώνης
Photo:

Δόξα και προκλήσεις για την «κυρία Santander», επικεφαλής της ισπανικής Banco Santander.

Για την Άννα Πατρίτσια Μποτίν, η ανάληψη των «ηνίων» της ισπανικής Banco Santander -της μεγαλύτερης σήμερα τράπεζας της Ευρωζώνης σε κεφαλαιοποίηση, που ελέγχεται εδώ και 157 χρόνια και τέσσερις γενιές στην οικογένειά της- ξεκίνησε με τρόπο αναπάντεχο και περιπετειώδη.

Αναπάντεχο, γιατί «στέφεται» ως η ισχυρότερη γυναίκα τραπεζίτης στις τάξεις των «18» ενώ ακόμη θρηνεί τον χαμό του πατέρα της: του θρυλικού Εμίλιο Μποτίν, που μέσα από επιθετικές εξαγορές μετέτρεψε την Santander από ένα μικρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, 13πλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της στους 184.000, εννιαπλασιάζοντας τα υποκαταστήματά της στα 14.400 σε συνολικά δέκα χώρες κι εκτινάσσοντας την προσωπική περιουσία του σε άνω του 1 δισ. δολ.

Περιπετειώδης, επειδή με το που ανέλαβε την προεδρία της Santander -διαβεβαιώνοντας την Δευτέρα τους μετόχους ότι θα συνεχίσει το success story του αείμνηστου πατρός της- η 53χρονη Άννα Πατρίτσια ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις σημαντικές προκλήσεις.

Η μία αφορά στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κινήσει -για πρώτη φορά στα χρονικά- κυρωτικές διαδικασίες κατά του αμερικανικού υποκαταστήματος της ισπανικής τράπεζας, για παραβίαση των περιορισμών στην καταβολή μερισμάτων.

Αυτοί επιβλήθηκαν στην Santader Consumer USA από τον περασμένο Μάρτιο, μετά την αποτυχία της να περάσει τα αμερικανικά stress test. Και τώρα η FED καλεί επί του πρακτέου τη μητρική Santader να επιστρέψει 52 εκατ. δολ

Η δεύτερη πρόκληση αφορά στα ευρωπαϊκά stress test, που αναμένονται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Και φυσικά, υπάρχει η τρίτη πρόκληση: οι προσδοκίες μετόχων και επενδυτών της Santader για επέκταση σε νέες αγορές και ενίσχυση της κερδοφορίας υπό την ηγεσία της κα. Μποτίν.

Η ίδια, στην πρώτη ομιλία της ως πρόεδρος της τράπεζας, προτίμησε να αναφερθεί σε άλλες βασικές προκλήσεις. «Ο κόσμος αλλάζει», τόνισε. «Η ψηφιακή επανάσταση, οι ρυθμιστικοί κανόνες, η παγκοσμιοποίηση των αγορών και η αύξηση των απαιτήσεων των πληροφορημένων καταναλωτών είναι ορισμένες από αυτές που βρίσκονται μπροστά μας».

Σε όλα αυτά θα της φανούν βέβαια πολύτιμες οι σπουδές της -είναι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος του πανεπιστημίου Harvard- και οι θητείες της σε τραπεζικά πόστα από την JP Morgan έως τα ανώτατα κλιμάκια των θυγατρικών της Santader στη Ισπανία, στη Λατινική Αμερική και στη Βρετανία, όπου η Άννα Πατρίτσια βρισκόταν από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και το τελευταίο κάλεσμα της μοίρας, κατέχοντας ήδη την 41η θέση στη Διεθνή Λίστα του Fortune.