Είσαι άνεργος; Πρόστιμο!

Είσαι άνεργος; Πρόστιμο!
Photo: pixabay.com

Στη Λευκορωσία όποιος μένει εκτός αγοράς για περισσότερους από έξι μήνες πληρώνει πρόστιμο και καταδικάζεται σε καταναγκαστική εργασία.

Αν πιστεύαμε τα στοιχεία της κυβέρνησης θα μιλούσαμε για την πιο εργατική χώρα στον κόσμο. Με επίσημη ανεργία κάτω από το 1% η Λευκορωσία θα ήταν ο παράδεισος των εργατών αν δεν κυβερνιόταν από τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, τον οποίο πολλά δυτικά media, αλλά και ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, έχουν αποκαλέσει «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης».

Πριν από λίγες ημέρες ο Λουκασένκο υπέγραψε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποιος δεν έχει εργαστεί τους τελευταίους έξι μήνες, και άρα δεν έχει συνεισφέρει φόρους και εισφορές στη χώρα, θα πληρώνει πρόστιμο περίπου 250 ευρώ, ενώ κινδυνεύει να συλληφθεί και να υποχρεωθεί σε αναγκαστική κοινωνική εργασία χωρίς αμοιβή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο νόμος έχει στόχο «να κινητοποιήσει τους αρτιμελείς πολίτες στο να αναλάβουν εργασία και να εκπληρώσουν τη συνταγματική τους υποχρέωση να συμβάλλουν στα κρατικά έξοδα». Ο νόμος εξαιρεί τους ανήλικους, τους ανάπηρους και τους ηλικιωμένους.

Ο νόμος έχει ήδη συγκεντρώσει τα πυρά οργανώσεων όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία επιπλέον καταδικάζει την πρακτική της χώρας να φυλακίζει σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, και παρά τη θέλησή τους, ναρκομανείς και αλκοολικούς στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «θεραπείας» τους.