Εισέρχεται σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία; Κάποιοι ειδικοί το πιστεύουν

Εισέρχεται σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία; Κάποιοι ειδικοί το πιστεύουν
This handout picture taken and released by Ukrainian State Emergency Service Press Service on March 21, 2022 shows firefighters putting out a large-scale fire at a food warehouse in Severodonetsk, Luhansk region, destroyed following Russian shelling. (Photo by Ukrainian State Emergency Service Press Service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Ukrainian State Emergency Service Press Service " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Οι πρώτες αναλυτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρωσική αποτυχία κατάληψης μεγάλων ουκρανικών πόλεων στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

της Erin Prater

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στραφεί σε μια «στρατηγική φθοράς», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας αμυντικών πληροφοριών – μια μέρα αφότου μια «δεξαμενή σκέψης» στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις νίκησαν τους Ρώσους στην αρχική εκστρατεία του πολέμου και ότι οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Το σχόλιο – που έγινε από τον Αρχηγό της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας Αντιστράτηγο Jim Hockenhull, όπως αναφέρει το Associated Press – έγινε ως απάντηση στην αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει μεγάλες ουκρανικές πόλεις κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πολέμου.

Την άποψή του έδειξε να συμμερίζεται την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο οποίος είπε στο Face the Nation του CBS ότι ο Πούτιν στοχεύει μη στρατιωτικά ιδρύματα όπως σχολεία και καταφύγια επειδή «η εκστρατεία του έχει σταματήσει».

«Δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους που ήθελε να πετύχει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε να τους πετύχει», είπε ο Όστιν. «Αυτό είναι πραγματικά αηδιαστικό».

Οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να κάνουν περιορισμένες προόδους σε ορισμένα μέρη του ουκρανικού θεάτρου επιχειρήσεων, αλλά είναι πολύ απίθανο να καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους με αυτόν τον τρόπο», σύμφωνα με μια αξιολόγηση της ρωσικής επιθετικής εκστρατείας που εκδόθηκε το Σάββατο από το μη κομματικό, μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Study of War, στο οποίο προεδρεύει ο απόστρατος Στρατηγός David Petraeus.

Η αρχική φάση της εκστρατείας των Ρώσων έχει τελειώσει, με τις ουκρανικές δυνάμεις να νικούν τους Ρώσους στην αρχική εκστρατεία του πολέμου, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

«Η ορθή, βάσει δόγματος, απάντηση της Ρωσίας σε αυτή την κατάσταση θα ήταν να τερματιστεί αυτή η εκστρατεία, να αποδεχτεί μια πιθανώς μακρά επιχειρησιακή παύση, να αναπτύξει το σχέδιο για μια νέα εκστρατεία, να δημιουργήσει πόρους για αυτήν τη νέα εκστρατεία και να την ξεκινήσει όταν οι πόροι και άλλες συνθήκες είναι έτοιμες. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση», ανέφερε η αξιολόγηση. Αντίθετα, συνεχίζει να τροφοδοτεί μικρές ομάδες με ενισχύσεις σε μια συνεχή προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την τρέχουσα εκστρατεία.

«Εκτιμούμε ότι αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει».

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του πολέμου, εμφανίζονται «συνθήκες αδιεξόδου σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας», σύμφωνα με την αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «το αδιέξοδο θα είναι πιθανότατα πολύ βίαιο και αιματηρό, ειδικά εάν παραταθεί» και ότι «το αδιέξοδο δεν είναι ανακωχή ή κατάπαυση του πυρός».

«Είναι μια κατάσταση στον πόλεμο κατά την οποία κάθε πλευρά διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις που δεν αλλάζουν ουσιαστικά την κατάσταση. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες και να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες».

Οι εκτιμήσεις γίνονται καθώς οι φόβοι ότι οι Ρώσοι θα στραφούν στη χρήση χημικών όπλων από απόγνωση συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πηγή: Fortune.com