Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε τον Βρετανό όμηρο Άλαν Χένινγκ

Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε τον Βρετανό όμηρο Άλαν Χένινγκ

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο δήμιος των τζιχαντιστών αποκεφαλίζει τον όμηρο μπροστά στην κάμερα.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό ενός τέταρτου ομήρου, του Βρετανού Άλαν Χένινγκ, σε αντίποινα για τα βρετανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, και απειλεί να εκτελέσει έναν άλλο.

Το βίντεο της εκτέλεσης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE, τιτλοφορείται «ένα νέο μήνυμα προς την Αμερική και τους συμμάχους της». Γυρίστηκε βάσει του ίδιου σεναρίου με τις προηγούμενες εκτελέσεις δύο Αμερικανών και ενός Βρετανού.

Ο Άλαν Χένινγκ, 47 ετών, ένας οδηγός ταξί που είχε δηλώσει εθελοντής για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, είναι ντυμένος στις εικόνες του βίντεο με την ίδια πορτοκαλί στολή που φορούσαν και τα προηγούμενα θύματα και η οποία θυμίζει τις στολές των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Δεν λέει παρά μια σύντομη φράση πριν ο δήμιός του, ντυμένος στα μαύρα και με το πρόσωπό του καλυμμένο όπως και τις προηγούμενες φορές, πάρει το λόγο για να κατηγορήσει το βρετανικό κοινοβούλιο ότι είναι υπεύθυνο για το θάνατο του ομήρου.

Ο δήμιος, η φωνή του οποίου μοιάζει να έχει αλλοιωθεί με ηλεκτρονικά μέσα, έχει ωστόσο βρετανική προφορά και μοιάζει να είναι ο ίδιος, σύμφωνα με τον SITE, με αυτόν που δολοφόνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου τον Βρετανό όμηρο Ντέιβιντ Χέινς.

Στο τέλος αυτού του βίντεο, το οποίο δεν διαρκεί παρά ένα λεπτό και ένδεκα δευτερόλεπτα, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος παρουσιάζει έναν άλλον Αμερικανό όμηρο, τον Πίτερ Κάσιγκ, και απειλεί ότι θα είναι το επόμενο θύμα της.

«Η στυγερή δολοφονία του Άλαν Χένινγκ από το Ισλαμικό Κράτος δείχνει πόσο βάρβαροι και αποκρουστικοί είναι αυτοί οι τρομοκράτες», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Το γεγονός ότι τον συνέλαβαν όμηρο τη στιγμή που βοηθούσε τους άλλους και τώρα το ότι τον δολοφόνησαν, δείχνει πως η διαστροφή αυτών των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει όρια», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε κι αυτός «μια στυγερή δολοφονία» και υποσχέθηκε να συνεχίσει να αναλαμβάνει αποφασιστικές ενέργειες για να «εξασθενήσει και να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος», στο πλευρό των χωρών του συνασπισμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε «αγανακτισμένος» απ’ αυτό το «αποτρόπαιο έγκλημα» και υποσχέθηκε πως «δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Οι Βρετανοί συμμετέχουν στο συνασπισμό που διεξάγει τις επιδρομές στο Ιράκ μετά το πράσινο φως που έδωσε το κοινοβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μια διαδήλωση εναντίον αυτής της επέμβασης έχει προγραμματισθεί για σήμερα στο Λονδίνο από την οργάνωση Σταματήστε Τον Πόλεμο (Stop The War).

Ποιος ήταν ο Άλαν Χένινγκ

Ο Άλαν Χένινγκ ήταν απλός οδηγός ταξί στο Μάντσεστερ, ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά που ήθελε μόνο και μόνο να βοηθήσει τα παιδιά τα μεγάλα θύματα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Ο 47χρονος πατέρας δυο εφήβων είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους τζιχαντιστές τον περασμένο Δεκέμβριο στη Συρία όπου είχε μεταβεί εθελοντικά μόνο και μόνο για να προσφέρει τη βοήθεια του σε ένα στρατόπεδο προσφύγων του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Η μοίρα του είχε προκαλέσει σημαντική διεθνή κινητοποίηση, ιδιαίτερα από τη μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας, ενώ η σύζυγός του συνέχιζε όλον αυτόν τον καιρό να ικετεύει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να σώσουν τον άντρα της με συνεχόμενα σπαραξικάρδια βιντεοσκοπημένα μηνύματα.

Ο Χένινγκ ένας χαμογελαστός ευτραφής άντρας που είχε το προσωνύμιο «εργαλείο» για την εξαιρετική του σχέση με τις νέες τεχνολογίες, δεν ήταν «επαγγελματίας» ανθρωπιστής.

Συγκλονισμένος από τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Συρία, αποφάσισε εθελοντικά να ενταχθεί σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσαν μουσουλμάνοι φίλοι του με την επωνυμία «Aid4Syria». Η οργάνωση τον τίτλο της οποία ο Χένινγκ είχε αποτυπώσει με τατουάζ στο μπράτσο του, μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, σε καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

« Ο Άλαν ήταν ένας άνθρωπος της συμπόνιας» είπε στο βρετανικό Guardian ο Τζαμίλ Κασίμ επίσης, οδηγός ταξί στο Μάντσεστερ και ένας από τους διοργανωτές των ανθρωπιστικών αποστολών που συμμετείχε ο Χένινγκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου ο 47χρονος Βρετανός ανθρωπιστής είχε κάνει τέσσερις επισκέψεις για παροχή βοήθειας στη Συρία. Όπως είπε δε ο Κασίμ ο Χένιγνκ επέμενε να συμμετάσχει και στην τελευταία ανθρωπιστική φάλαγγα πριν την απαγωγή του ενώ θα μπορούσε να περάσει ήρεμα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2013 με την οικογένειά του. «Θα μπορούσα να πω πολλές ιστορίες για τον Άλαν έναν μη μουσουλμάνο που βοήθησε μουσουλμάνους οι οποίοι υπέφεραν από αυτή τη σύγκρουση» πρόσθεσε ο Κασίμ.

Ο Χένινγκ περιγράφεται από τους φίλους ως «ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά», που είχε επίσης συμμετάσχει ενεργά στην συγκέντρωση κεφαλαίων για να σταλεί ιατρικός εξοπλισμός και επισιτιστική βοήθεια στη Συρία. Ο Άλαν Χένιγκ έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις 20 Δεκεμβρίου όταν τα οχήματα της άτυπης ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που είχαν αναχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν σε ενέδρα ένοπλης ομάδας μετά τη διέλευση των τουρκικών συνόρων.