Το Ισλαμικό Κράτος στην αντίπερα όχθη της Κρήτης;

Το Ισλαμικό Κράτος στην αντίπερα όχθη της Κρήτης;

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν παραλιακή πόλη της Λιβύης και απειλούν πλέον ανοιχτά με δημιουργία ισλαμικού εμιράτου στη χώρα.

Την ανομία και την παντελή απουσία του κράτους Λιβύης φαίνεται πως έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, φέρονται να έχουν φτάσει μέχρι και στην πόλη της Ντέρνα, η οποία βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, νότια των συνόρων της Κρήτης και της Ευρώπης.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, oι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πόλη που βρίσκεται δυτικά του Τομπρούκ, έχει πληθυσμό 100.000 ανθρώπων και βρίσκεται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις νότιες ακτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μαύρη σημαία -του Ισλαμικού Κράτους- ανεμίζει πάνω στα κυβερνητικά κτίρια. Τα αυτοκίνητα της αστυνομίας μεταφέρουν τα διακριτικά του ΙΚ. Το τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου χρησιμοποιείται για δημόσιες εκτελέσεις. Όλα αυτά σε μία πόλη της Συρίας ή του Ιράκ; Όχι”, Σε μία πόλη στην ακτή της Μεσογείου, στη Λιβύη», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με έναν πρώην ισλαμιστή μαχητή, «το ΙΚ αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Λιβύη. Δημιουργούν ήδη ένα ισλαμικό εμιράτο στην Ανατολική Λιβύη».

«Οι τζιχαντιστές, εκμεταλλεύονται το πολιτικό χάος του για να επεκτείνουν ραγδαία την παρουσία τους προς τα δυτικά κατά μήκος της ακτής» αναφέρουν επίσης Λίβυοι αξιωματούχοι στο CNN.

Σε ένα ηχητικό μήνυμά του την περασμένη εβδομάδα, ο Μουτζαχεντίν της Λιβύης απείλησε«τους κοσμικούς και τους κοινοβουλευτικούς, και τους πυλώνες τους από την αστυνομία και το στρατό»: «Έχουμε ετοιμάσει για εσάς το πιο πικρό από τα ποτήρια, και τον χειρότερο θάνατο» ανέφερε.