Ismailos Connected: Η εφαρμογή που «λύνει» τα χέρια των οδηγών

Ismailos Connected: Η εφαρμογή που «λύνει» τα χέρια των οδηγών

Ο Πάνος Ισμαήλος μιλάει στο Fortune για τη νέα εφαρμογή που θα αλλάξει το περιβάλλον οδήγησης, για τα startups και τον κλάδο της αυτοκίνησης. 

Ο κόσµος της αυτοκινητοβιοµηχανίας έχει εισέλθει στη δική του περίοδο ψηφιακής µετάβασης, αποτέλεσµα της άνευ προηγουµένου τεχνολογικής προόδου µε τα αυτόνοµα οχήµατα και την υποδοµή αυτοκινητοδρόµων. Η εποχή που μπορεί σύντομα να μη χρειάζεται τα χέρια στο τιμόνι, να μη φουλάρεις στο βενζινάδικο, να μη χρειάζεται καν να ξέρεις τη διαδρομή για τον προορισμό σου, αλλά μόνο τον προορισμό, είναι μπροστά μας. Ήδη στον χώρο της αυτοκίνησης βρίσκουν εφαρμογές νέες τεχνολογίες, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της αυτόνομης οδήγησης και της ηλεκτροκίνησης.

Σε επίπεδο καθημερινότητας οι αλλαγές έχουν κυρίως να κάνουν με την εμπειρία του οδηγού ενός αυτοκινήτου και σε αυτό σημαντικό ρόλο έρχεται να παίξει η χρήση των έξυπνων συσκευών. Οι απαιτήσεις ενός αγοραστή αυτοκινήτου δεν έχουν πλέον μόνο να κάνουν με τα χαρακτηριστικά του οχήματος, αλλά και με όλο το κομμάτι του after services, είτε αυτό αφορά στην επικοινωνία του με τον αντιπρόσωπο, είτε στο θέμα της συνολικής εμπειρίας του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εταιρίες του κλάδου να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, βάζοντας το κομμάτι της τεχνολογίας στην επικοινωνία τους με τον πελάτη.

Άλλωστε σε όλους μας έχει τύχει να δυσανασχετούμε για το έστω και ένα έξτρα τηλέφωνο που δεχόμαστε για μία υπηρεσία – προσφορά ή να μη δώσουμε τη δέουσα σημασία μέσα στη πιεσμένη καθημερινότητα. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Πάνος Ισμαήλος ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια εφαρμογή που θα είναι δίπλα στον οδηγό, παντού και πάντα, με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού του.

«Ismailos Connected»

«Η τεχνολογία αλλάζει ριζικά τον κλάδο μας. Στην Α.Ισμαήλος Α.Ε. η προσέγγιση μας είναι πάντα πελατοκεντρική και έτσι προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» αναφέρει στο fortunegreece.com.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η εφαρμογή Ismailos Connected, ένα λογισμικό που «λύνει» τα χέρια του οδηγού και έρχεται να συμπληρώσει τα apps, αλλά και την global εφαρμογή που ετοιμάζει το εργοστάσιο της Mercedes-Benz, μάρκα που εκπροσωπεί εδώ και 27 χρόνια στη χώρα μας ως εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής.

Η υλοποίηση είχε φτάσει σε τελικό στάδιο, όταν μεγάλη εταιρία του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και παράλληλα επενδύει σε start up επιχειρήσεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος, τοποθετήθηκε στρατηγικά στην όλη προσπάθεια. Η πρώτη έκδοση είναι δωρεάν και διαθέσιμη στο Apple Store, αλλά και στο Play Store, ενώ θα «τρέξει» αρχικά σε περίπου 400 πελάτες της εταιρείας, ώστε αν χρειαστεί να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές – προσαρμογές από το feedback που θα υπάρξει. Όπως αναφέρει ο Πάνος Ισμαήλος, πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή να υιοθετηθεί από το ενεργεία πελατολόγιο της εταιρείας που ξεπερνάει τους 25.000 πελάτες.

«Όλο αυτό ξεκίνησε σαν ιδέα πριν από περίπου έξι μήνες. Δουλεύοντας σε αυτό τον κλάδο και βλέποντας τι χρειάζεται ένας οδηγός, προσπάθησα να περάσω σε ένα χαρτί τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει ο κάτοχος μιας premium μάρκας, όπως η Mercedes. Έπειτα μαζί με μια ομάδα νέων και ταλαντούχων ανθρώπων περάσαμε στην υλοποίηση της εφαρμογής και σε αυτό βοήθησε και η εταιρεία ρουμανικών προϊόντων, που επενδύει σε startups. Έχουμε δημιουργήσει μια σημαντική συνεργασία, ενώ μπορώ να πω ότι η Ρουμανία ως χώρα είναι αρκετά φιλική σε νέες ιδέες, με καταρτισμένο προσωπικό σε ζητήματα IT και νέων τεχνολογιών».

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

H Ismailos Connected δημιουργεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή ταυτότητα για τον πελάτη, ψηφιοποιεί τις ανάγκες του και του δίνει το πλεονέκτημα της ευκολίας και του χρόνου, ώστε να μπορεί να υποκαταστήσει τα πάντα που αφορούν στη παραδοσιακή επικοινωνία με ένα συνεργείο και όχι μόνο. Η αρχική οθόνη της εφαρμογής χωρίζεται σε τέσσερα μέρη με ισάριθμες επιλογές.

Στο πρώτο μέρος συναντάμε την επιλογή «Εύρεση Λύσης», μέσω της οποίας ο χρήστης έχει αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο με τα συνεργεία της Α.Ισμαήλος Α.Ε. στέλνοντας απορίες, παρατηρήσεις αλλά και ερωτήματα. Για την εξυπηρέτηση του, όπως τονίζει ο Πάνος, έχει οργανωθεί το απαραίτητο back office, για να εξυπηρετήσει και να δώσει συμβουλές 24 ώρες το 24ωρο. Ο χρήστης θα έχει την επιλογή να επικοινωνήσει με γραπτό μήνυμα, με φωτογραφίες ή και συνδυαστικά.

«Αν ανάψει μια ένδειξη στον πίνακα οργάνων, ο χρήστης θα μπορεί να τη φωτογραφίσει, να τη στείλει στο back office και από εκεί και πέρα να του δοθούν συμβουλές. Επιπλέον θα του υπενθυμίζει για το service του αυτοκινήτου, για το ΚΤΕΟ, για τα τέλη κυκλοφορίας, ακόμα και για την ανανέωση του ασφαλιστήριου συμβολαίου, διακριτικά, όπως όλοι μας θα θέλαμε. Σε περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν επιθυμεί ο ίδιος να ασχοληθεί ηλεκτρονικά, μπορεί να το αναλάβει το δικό μας τμήμα. Είναι δική μας ευθύνη να εκπαιδεύσουμε τον πελάτη στο πώς θα χρησιμοποιεί τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής μας και να κατανοήσει ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της» επισημαίνει ο Πάνος.

δεύτερη επιλογή φέρει την ένδειξη «κοντά μου». Με βάση τη θέση του, ο κάτοχος, θα μπορεί να αναζητήσει ειδικούς προορισμούς κοντά του, όπως συνεργεία, πρατήρια καυσίμων, ΑΤΜ, νοσοκομεία, εμπορικά καταστήματα κ.α.

Η τρίτη επιλογή έχει την ένδειξη «τοποθεσία στάθμευσης», απομνημονεύει το στίγμα της θέσης του οδηγού, όπου παρκάρει το αυτοκίνητο του και όταν θελήσει να το βρει, τον οδηγεί πίσω σε αυτό.

Η τελευταία επιλογή μπορεί να μας σώσει τη ζωή και ονομάζεται “Επείγον”. Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει κάποια άμεση ανάγκη για βοήθεια, με το άγγιγμα της επιλογής, μπορεί να κάνει άμεση κλήση σε γραμμή 24ωρης κάλυψης. Έτσι ξέρεις πως πάντα υπάρχει κάποιος μέσα από την εφαρμογή Ismailos Connected που μπορεί να σε βοηθήσει, ανεξάρτητου ώρας και τοποθεσίας.

«Αυτή είναι η πρώτη έκδοση της εφαρμογής, ενώ ήδη ετοιμάζεται η δεύτερη έκδοση. Σε αυτή θα υπολογίζονται στοιχεία όπως η πιστότητα στην εταιρία, η ιστορικότητα ενός πελάτη, ενώ θα επιτρέπει την πρόσβαση και σε περισσότερο εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως pick up-service and delivery, ενώ θα υπάρχει επιπλέον πρόγραμμα πιστότητας (Loyalty Program), με ειδική τιμολόγηση και πρόσβαση σε ειδικά πακέτα εξυπηρέτησης για τους πελάτες» τονίζει ο Πάνος.

Ο στόχος για επέκταση στις αγορές του εξωτερικού

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής αφορά κυρίως τους οδηγούς Mercedes και Smart στην Ελλάδα, όμως ο Πάνος Ισμαήλος ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι να «ταξιδέψει» και σε άλλες αγορές του εξωτερικού και γιατί όχι να «αυτονομηθεί» έχοντας ως πελάτες οδηγούς, ανεξαρτήτως μάρκας αυτοκινήτου.

«Είναι ένα 100% ελληνικό προϊόν και θέλουμε να βγει στο εξωτερικό. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και κρούσεις από άλλες εταιρίες και στόχος είναι η διεθνοποίηση της εφαρμογής, κάτι που πιστεύουμε ότι θα γίνει, μιας και μιλάμε για κάτι πρωτοποριακό. Ταυτόχρονα η εφαρμογή είναι μικρή σε όγκο δεδομένων και εύχρηστη, με δυνατότητα συνεργασίας με όλους τους τύπους κινητών συσκευών».

Οι startups και η ελληνική οικονομία

Αν και πολύ νέος ακόμη σε ηλικία, ο Πάνος Ισμαήλος θεωρεί ότι το μειονέκτημα του να είσαι «μικρός» και άπειρος μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Ο ίδιος στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται στο ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, στην «καρδιά» του οποίου βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες, που μπορούν να αναπτύξουν νέες και καινοτόμες ιδέες. Όπως μας αναφέρει πρέπει να χτιστούν οι κατάλληλες «γέφυρες» που θα φέρουν σε επαφή τις ιδέες με τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, ενώ κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα νέων project καλείται να παίξει η εκπαίδευση και η σύνδεση των Πανεπιστήμιων με την αγορά εργασίας.

«Υπάρχουν πολλές ιδέες, αλλά χάνονται. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε «δρόμους», ώστε τα επιχειρηματικά πλάνα να φτάνουν σε επενδυτές και επιχειρηματίες. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν να κερδίσουν πολλά πράγματα από τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο συνδυασμός της ιδέας και της εμπειρίας μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αν υπάρχει μια καλή ιδέα, τότε μπορούν να βρεθούν κεφάλαια. Κάθε επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να δοκιμάσει κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη δουλειά του. Είναι ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος να πάει προς τις startup ιδέες και όχι το ανάποδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες ενδιαφέρεται να στηρίξει νέες προσπάθειες που ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο, καθώς και ο ίδιος μέσα από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μπόρεσε να εντοπίσει τα «κενά» που απασχολούν τους εν δυνάμει επιχειρηματίες. Σε προσωπικό επίπεδο δηλώνει ότι έτσι και αλλιώς ήταν πολύ σημαντική η εμπειρία του, αμέσως μετά τις σπουδές του, στον ναυτιλιακό και στον τραπεζικό τομέα, όπου εργάστηκε, πριν αποφασίσει να ενσωματωθεί στην οικογενειακή επιχείρηση.

«Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου και τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, εργάστηκα σε ναυτιλιακή εταιρεία και στον χώρο της τραπεζικής (Alpha Bank) συλλέγοντας πολύ σημαντικές εμπειρίες. Αυτό με βοήθησε στο να μάθω σημαντικά πράγματα που αφορούν το επιχερείν. Όταν ολοκλήρωσα τον κύκλο μου εκεί, αποφάσισα να μπω στην οικογενειακή επιχείρηση και να δουλέψω δίπλα στον πατέρα μου, αναλαμβάνοντας συνεχώς περισσότερες αρμοδιότητες. Η συνεργασία μου μαζί του είναι αρμονική και μόνο να κερδίσω έχω δουλεύοντας δίπλα σε κάποιον που έχει τόσο μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο. Η Ισμαήλος μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να κλείνει με θετικό πρόσημο. Αυτό είναι πολύ σπάνιο στη σημερινή εποχή. Ήδη χτίζουμε μια νέα εγκατάσταση και προσπαθούμε να συνδυάζουμε την ενέργεια με την εμπειρία. Είμαστε δύο γενιές μέσα σε μια καθημερινότητα».

Αναφερόμενος στον κλάδο του αυτοκινήτου, επισημαίνει ότι οι αλλαγές που έρχονται είναι πολλές και σίγουρα θα επηρεάσουν και τον τρόπο εργασίας, από τον τρόπο πώλησης, μέχρι τα services που παρέχουν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

«Η Mercedes σαν εργοστάσιο έχει ως στόχο το ¼ της παραγωγής της να είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2025. Το 25% αυτών των αυτοκινήτων θα απορροφηθεί από την αγορά. Αυτά τα αυτοκίνητα έχουν διαφορετικές ανάγκες και θα αλλάξει σημαντικά ο τρόπος που δουλεύουμε. Θα πουλάμε πολύ πιο βασικές εκδόσεις αυτοκινήτων, αλλά τα extra services θα μπορούμε να τα πουλάμε αναβαθμισμένα, περισσότερες φορές. Επίσης θα αλλάξει ο τρόπος πώλησης και σε αυτόν τον τομέα, καθώς το ψηφιακό κομμάτι θα υποκαταστήσει το φυσικό κομμάτι (αντιπροσωπείες). Η ηλεκτροκίνηση θα φέρει λοιπόν πολλές αλλαγές, κάτι που θεωρώ συναρπαστικό και θα οδηγήσει περισσότερους νέους με δυνατότητες και ειδικά skills να ασχοληθούν στον κλάδο, σε νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν, με νέες απαιτήσεις» καταλήγει.

Η ελληνική αγορά σήμερα, έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης και αυξάνει τον όγκο των πωλήσεων. Αν αυτό το αναλύσει κάποιος περισσότερο, βλέπει ότι οι πωλήσεις ενισχύονται και λόγο των υπηρεσιών ενοικίασης και leasing αυτοκινήτων. Όσον αφορά στις επιδόσεις της Mercedes οι πωλήσεις είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα στελέχη της εταιρείας που αφουγράζονται τις τάσεις της αγοράς και καθορίζουν τη σωστή εμπορική πολιτική. Αποτέλεσμα είναι η πρώτη θέση».