ISOMAT: Ένας πραγματικός «ηγέτης» στην αγορά της Ν.Α. Ευρώπης

ISOMAT: Ένας πραγματικός «ηγέτης» στην αγορά της Ν.Α. Ευρώπης

Ο Στέφανος Τζιρίτης ανοίγει «τα χαρτιά» του για τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας δομικών υλικών που αναδείχτηκε ως «True Leader» από την ICAP.

Ενδυνάμωση των εξαγωγικών πωλήσεων, ανάπτυξη νέων προϊόντων και επενδύσεις σε μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, αποτελούν τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η στρατηγική της ISOMAT για το 2015.

Η ελληνική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει παρουσία σε 36 χώρες, μετά την επιτυχημένη τοποθέτησή της σε Βαλκάνια και Ρωσία βάζει πλέον στο «στόχαστρο» τις αραβικές χώρες, καθώς και εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Πρόσφατα μάλιστα ήταν από τις εταιρείες που αναδείχθηκαν από την ICAP ως «True Leaders» της ελληνικής οικονομίας. Από το 1980 , όταν και έκανε την πρώτη εμφάνισή της στην ελληνική αγορά, σήμερα έχει φτάσει να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Ν.Α. Ευρώπη, διαθέτοντας τέσσερις θυγατρικές εταιρίες στη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αλλά και ένα γραφείο αντιπροσώπευσης στη Ρωσία, στην οποία πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί θυγατρική.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortunegreece.com ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, Στέφανος Τζιρίτης, μίλησε για τη δυναμική εξωστρεφή πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, τις νέες επενδυτικές κινήσεις , ενώ εστίασε παράλληλα στις παθογένειες του κλάδου, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η ISOMAT για ακόμα μια χρονιά βραβεύτηκε από την ICAP ως μία από τις 45 εταιρίες και τους 8 ομίλους σε όλη την Ελλάδα που αποτελούν τους «True Leaders» της ελληνικής οικονομίας. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς και ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που λαμβάνουμε τη διάκριση αυτή και φυσικά χαιρόμαστε ιδιαιτέρως καθώς επιβεβαιώνεται και επιβραβεύεται η συνεχή μας προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη, παρά τις αντίξοες συνθήκες των καιρών. Στόχος μας πάντα είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η εξωστρέφεια, προσπαθώντας να δραστηριοποιηθούμε σε νέες αγορές του εξωτερικού ή να αυξήσουμε το μερίδιο μας στις υφιστάμενες αγορές.

Ποια κατηγορία προϊόντων είναι αυτή που σας έχει καθιερώσει στην ελληνική αγορά;

Παραδοσιακά, τα στεγανωτικά υλικά της ISOMAT έχουν μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές, όπως τα τσιμεντοειδή επαλειφόμενα της οικογένειας AQUAMAT, καθώς και τα ελαστομερή επαλειφόμενα της οικογένειας ISOFLEX. Στην κατηγορία των βελτιωτικών κονιαμάτων τόσο οι οικοδομικές ρητίνες όπως το προϊόν ADIPLAST όσο και τα προϊόντα αντικατάστασης του ασβέστη όπως το ASOLIT, το οποίο όταν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του ’80 χαρακτηρίστηκε ως ένα ιδιαίτερα καινοτόμο προϊόν, κατέχουν υψηλή θέση στην αγορά.

Αναφορικά με τις κόλλες, παρ’ όλο που ως εταιρία μπήκαμε σχετικά αργά στη συγκεκριμένη αγορά, καταφέραμε να αποσπάσουμε σημαντικό μερίδιο τόσο στις κόλλες όσο και στους αρμόστοκους, με τα προϊόντα αυτά να παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία, όπως επίσης και τα επισκευαστικά υλικά της εταιρίας. Με μεγάλη επιτυχία, εισήλθαμε στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά των οικοδομικών βαφών, ενώ ένα άλλο κομμάτι που έχει ιδιαίτερη ζήτηση είναι τα συστήματα για εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων και για τον λόγο αυτό αναπτύξαμε με τις εταιρίες DOW και POLYKEM το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης KELYFOS.

Τέλος, μέσα στο 2012 πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη επένδυση για την κατασκευή δικής μας, πλήρως καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής πολυουρεθανικών προϊόντων, καθοριστικής σημασίας για την  περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγικών μας πωλήσεων.

Τι ποσοστό του τζίρου απορροφάται από την εγχώρια αγορά και σε τι επίπεδα θα διαμορφωθούν οι πωλήσεις για το 2014;

Περίπου τα 2/3 του τζίρου της εταιρίας προέρχονται από την εγχώρια αγορά, αλλά γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε το ποσοστό των εξαγωγικών πωλήσεων να αυξάνεται κάθε χρόνο, δεδομένων των περιορισμένων περιθωρίων ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο τζίρος για το 2014 φαίνεται ότι θα κλείσει με ένα μικρό ποσοστό αύξησης σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο στην εγχώρια αγορά, ποιος ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι θυγατρικές σας στο εξωτερικό ως προς την ανάπτυξη της εταιρείας;

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί για την ISOMAT στρατηγικής σημασίας απόφαση, καθώς πιστεύουμε ότι η δραστηριοποίηση μας στις χώρες του εξωτερικού είναι μονόδρομος για την μελλοντική μας ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του συνολικού τζίρου και σκοπεύουμε στην αύξηση του ποσοστού αυτού, ενισχύοντας συνεχώς το τμήμα εξαγωγών και εντείνοντας τις προσπάθειες μας για προσέγγιση νέων αγορών και ενδυνάμωση της παρουσίας μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε ήδη.

Την παρούσα χρονική στιγμή τα προϊόντα μας εξάγονται σε 36 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Γερμανία, η οποία αποτελεί ίσως την πιο ανταγωνιστική αγορά και θεωρούμε επιτυχία την είσοδό μας σε αυτή.  Στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας δραστηριοποιούμαστε μέσω θυγατρικών εμπορικών εταιριών, ενώ στη Σερβία μέσω θυγατρικής παραγωγικής εταιρίας με μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής της ISOMAT στο Βελιγράδι.

Επιπρόσθετα, και η ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στη Σλοβενία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την προσπάθειά μας στις αραβικές χώρες, όπου ήδη έχουμε μια καλή παρουσία. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν για το μέλλον και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Τι προβλέπει το Business plan για το 2015 και ποιοι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τη διοίκηση;

Για το 2015 συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενδυνάμωση των εξαγωγικών πωλήσεων αλλά και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις σε μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό για περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής μας ικανότητας.

Ποια η κατάσταση στην τοπική αγορά της Θεσσαλονίκης; Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τις εταιρείες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;

Η κρίση στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν ανάλογη της κρίσης στην αγορά της Αθήνας. Γενικά, τα αστικά κέντρα έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ η περιφέρεια λόγω τουρισμού βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.  Συγκεκριμένα, η δική μας εταιρεία λόγω τοπικής παραγωγής και χρόνιας παρουσίας στην αγορά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ακόμα σε καλά επίπεδα, παρ’ όλη τη συρρίκνωση της τοπικής αγοράς.

Η εταιρεία συμπλήρωσε έναν χρόνο παρουσίας στη ρωσική αγορά μέσω της λειτουργίας γραφείου αντιπροσώπευσης στη Μόσχα. Οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή έχουν επηρεάσει την εμπορική σας δραστηριότητα;

Η ενίσχυση των εξαγωγών μας στη Ρωσία είναι επίσης στα άμεσα σχέδιά μας και για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μέσα στο 2013 ένα rep office με έδρα τη Μόσχα, ώστε να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο της εν λόγω χώρας από πολύ πιο κοντά. Το γραφείο αυτό θα μετεξελιχθεί σε θυγατρική εταιρία στο άμεσο χρονικό διάστημα, παρ’ ότι η υφιστάμενη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι σίγουρα ανησυχητική.

Πόσους εργαζομένους απασχολείτε;

Η ISOMAT απασχολεί σήμερα στην Ελλάδα 219 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 30 είναι διπλωματούχοι μηχανικοί και χημικοί, ενώ άλλοι 91 εργαζόμενοι απασχολούνται στις τέσσερις θυγατρικές της στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 21 είναι διπλωματούχοι μηχανικοί και χημικοί.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σας; Και ποιες αλλαγές κρίνετε επιτακτικές ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια των επιχειρήσεων;

Για να βοηθήσει η πολιτεία  τις βιομηχανίες να  γίνουν πιο ανταγωνιστικές θα πρέπει να προβεί στην άμεση βελτίωση διαφόρων παραγόντων, όπως:

– Βελτίωση της ρευστότητας μέσω των τραπεζών καθώς χωρίς ρευστότητα δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, αφού είναι απαραίτητο το κεφάλαιο κίνησης. Παράλληλα, να δοθεί ξανά ώθηση στην αγορά ακινήτων, η οποία αποτελούσε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

– Να μειωθεί το κόστος χρήματος, δηλαδή τα επιτόκια, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον για τον Έλληνα επιχειρηματία να ανταγωνιστεί διεθνώς επιχειρήσεις από χώρες, οι οποίες όχι μόνο έχουν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια, αλλά και δανείζονται με σαφώς πιο χαμηλό κόστος χρήματος.

– Επιπλέον, η σημερινή ισχυρή κεφαλαιακή επάρκειά των τραπεζών να αξιοποιηθεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, και συγκεκριμένα στην υποστήριξη των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

– Να τηρηθεί μία σταθερή και απλή φορολογική πολιτική, η οποία θα ενθαρρύνει την παραγωγή και τις επενδύσεις.

–  Πάταξη της γραφειοκρατίας,  που στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα, και η εφαρμογή του fast-track στις αδειοδοτήσεις των παραγωγικών επενδύσεων.

– Επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος, π.χ. με ένα ποσοστό γύρω στο 35%, πράγμα που θα έδινε ανάσα στην χειμαζόμενη βιομηχανία. Συγχρόνως θα ήταν ένα μέτρο που θα επιχορηγούσε την εργασία αντί της ανεργίας, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Τέλος απαιτείται η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.