ISOPLUS: Η εταιρεία που καθιέρωσε το well being στην Ελλάδα

ISOPLUS: Η εταιρεία που καθιέρωσε το well being στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Κωτσιόπουλος μιλά για την εταιρεία που ενέταξε στην καθημερινότητα των Ελλήνων τις πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής

Τα 30 της χρόνια κλείνει φέτος η ISOPLUS, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που ενέταξε στη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων τις πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής σε μια εποχή που η εν λόγω αγορά βρισκόταν ακόμη στα «σπάργανα» και ο υγιεινός τρόπος ζωής ήταν περισσότερο στη θεωρία παρά στην πράξη.

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν ο 26χρονος τότε Γιώργος Κωτσιόπουλος, ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, άρχισε να ασχολείται εντατικά με τη γυμναστική. Η καλή φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή είχαν γίνει τρόπος ζωής και τίποτα δεν προμήνυε πως η εν λόγω φιλοσοφία θα καθόριζε στη συνέχεια και τον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Μιλώντας στο fortunegreece.com, ο Γιώργος Κωτσιόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ISOPLUS, ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας κάνοντας λόγο για μια σύμπτωση που τελικά έμελε να τον οδηγήσει στην ενασχόλησή του με το επιχειρείν.

Ο Γιώργος Κωτσιόπουλος
Ο Γιώργος Κωτσιόπουλος

«Ως φοιτητής μου άρεσε πολύ η γυμναστική. Μια μέρα δοκίμασα συμπληρώματα διατροφής σε ταμπλέτες και μου έκαναν εντύπωση. Έτσι άρχισα να ψάχνω πώς θα μπορούσα να δραστηριοποιηθώ στον συγκεκριμένο χώρο και με ποιες συμπληρωμάτων διατροφής του εξωτερικού θα μπορούσα να συνεργαστώ. Η ιδέα του να γίνω μηχανολόγος – μηχανικός έφυγε εντελώς από το μυαλό μου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τότε η Αμερική και η Γερμανία θεωρούνταν πρωτοπόρες σε αυτό το κομμάτι, ενώ στη χώρα μας ελάχιστες ήταν οι εταιρείες που είχαν αρχίσει δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους. Έπειτα από μια έρευνα αγοράς, ο κ. Κωτσιόπουλος ετοιμάζει βαλίτσες για τη Γερμανία και, αφού κλείνει το deal, επιστρέφει στην Ελλάδα ξεκινώντας την επιχείρησή του από ένα μικρό χώρο 70 τ.μ. στην Καλλιθέα. «Αποφάσισα να κάνω αυτή τη δουλειά ζητώντας, ως βοήθεια, χρήματα από τον πατέρα μου. Αρχικά απευθύνθηκα σε γυμναστήρια με μια τσάντα στον ώμο και ένα μηχανάκι χτυπώντας πόρτες. Μη γνωρίζοντας καλά την Αθήνα, αφού είχα γεννηθεί και μεγαλώσει στην Τρίπολη, όταν έβλεπα κάποιον γυμνασμένο νέο τον ρωτούσα να με ενημερώσει για τα γυμναστήρια της περιοχής του και στη συνέχεια τα επισκεπτόμουν».

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο νόμιζε. Ως νέος επιχειρηματίας επιδόθηκε σε λάθη από τα οποία διδάχθηκε και χάραξε με μεγαλύτερη προσοχή τη στρατηγική του. «Μη γνωρίζοντας καλά τις διαδικασίες στησίματος μιας εταιρείας που εισάγει προϊόντα, πήρα ένα μάθημα που μου κόστισε, τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα. Τα προϊόντα έπρεπε να περάσουν από το Χημείο του Κράτους και εγώ δεν το γνώριζα με αποτέλεσμα η παραγγελία να κολλήσει στο τελωνείο».

 

Το αποτέλεσμα ήταν ο Γιώργος Κωτσιόπουλος να πάρει το αεροπλάνο για τη Γερμανία για να λάβει τα απαιτούμενα χαρτιά προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα που του “έφαγε” το αρχικό κεφάλαιο που διέθετε. Χάρη στην οικονομική βοήθεια της οικογένειάς του κινεί και πάλι την εταιρεία, η οποία έκτοτε ακολουθεί σταθερά ανοδική τροχιά. «Μετά από κάποια χρόνια άρχισα να ψάχνω κάτι μεγαλύτερο. Εντελώς τυχαία είδα σε μια εφημερίδα μια διαφήμιση της Solgar. Μέχρι τότε δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτής της εταιρείας. Η επιθυμία μου, όμως, να μεγαλώσω τη γκάμα των προϊόντων της ISOPLUS, προσθέτοντας δυνατά brands, με έκανε να επισκεφτώ το υποκατάστημα της αμερικανικής εταιρείας στην Αγγλία». Έτσι το 1992 η Solgar αποκτά φυσική παρουσία στη χώρα μας, χρονιά που συνέπεσε με το άνοιγμα των συνόρων της Ευρώπης, διευκολύνοντας την εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες. Έπειτα από 5 χρόνια η εταιρεία άρχισε να γίνεται γνωστή και να εδραιώνει την παρουσία της αποτελώντας σήμερα το πιο δυνατό brand στην κατηγορία του.

Σταθμός στην πορεία της ISOPLUS ήταν και το 1998. Μια ακόμη βιωματική εμπειρία του Γιώργου Κωτσιόπουλου τον κάνει να εντάξει μια νέα εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του. Μπαίνοντας σε ένα κατάστημα στο Λονδίνο αγοράζει μια οδοντόκρεμα με βάση την αλόη. Το προϊόν του άρεσε τόσο πολύ που έψαξε τα στοιχεία της εταιρείας για να την φέρει στην Ελλάδα. «Για να πουλήσω ένα προϊόν έπρεπε αρχικά να μου αρέσει, να προάγει την καλή ζωή, να έχει τη φιλοσοφία της υγιεινής διατροφής και να σου δίνει ενέργεια. Η ηθική παίζει σημαντικό ρόλο και είναι και ένα στοιχείο που προκύπτει και μέσα από τη δουλειά σου».

Με το πέρασμα των χρόνων η στρατηγική άλλαξε, η επιχείρηση μεγάλωσε και πλέον το δίκτυο διανομής αποτελείται από 3.000 φαρμακεία με τα οποία υπάρχει άμεση συνεργασία, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχει παρουσία των προϊόντων μέσω φαρμακαποθηκών. Σήμερα τα γραφεία της Isoplus έχουν μεταφερθεί στη Λεωφόρο Συγγρού σε ένα χώρο 2.000 τ.μ. στα οποία απασχολούνται 92 εργαζόμενοι, ενώ όπως υπογραμμίζει εταιρεία του γίνονται συνέχεια προσλήψεις. «Είμαστε πρώτοι στην κατηγορία μας με μερίδιο αγοράς γύρω στο 15%. Έχουμε μηδέν τραπεζικό δανεισμό, όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται στην ώρα τους και οι σχέσεις μας τόσο με τους εργαζόμενους, όσο και με τους συνεργάτες μας είναι άριστες».
Με θετικό πρόσημο θα κλείσει το 2016 – «Focus» σε νέες αγορές

Σε επίπεδο τζίρου τα οικονομικά μεγέθη της ISOPLUS στην Ελλάδα αναμένεται κλείσουν στο +4%, παρά την πτώση που καταγράφει στο σύνολό του ο κλάδος. Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Κωτσιόπουλος ο κλάδος μέχρι και το 2015 ήταν ανοδικός και μόνο φέτος πέρασε σε αρνητικό πρόσημο καταγράφοντας πτώση 5%. «Είναι δύσκολο να είσαι επιχειρηματίας, ειδικά στην εποχή μας με αυτό τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να πετύχεις πρέπει να διαθέτεις ισχυρή θέληση, να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και να έχεις στραμμένο το βλέμμα σου στο μέλλον. Περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν ακόμη και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Βασική αρχή μου είναι πως η ποιότητα δεν πρέπει να υπάρχει μόνο στα προϊόντα, αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων».

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη υπάρχει έδαφος για να αναπτυχθεί περεταίρω η εταιρεία του με νέες συνεργασίες που θα της επιτρέψουν να φέρει νέα προϊόντα. Ήδη η ISOPLUS έχει παρουσία στα Βαλκάνια και στην Κύπρο ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος γνωστών πολυεθνικών εταιρειών, ενώ διατηρεί παραρτήματα σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Πέρα από τους 800 κωδικούς και τα brands Optima, Nature’s Bounty, Solgar και dr. organic που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Isoplus , από το 2012 προχώρησε στην παραγωγή ελληνικών συμπληρωμάτων διατροφής, ονόματι myelements. «Πρόθεσή μου δεν ήταν να γίνω ανταγωνιστής των υφιστάμενων εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, αλλά να καλύψω τα κενά που υπήρχαν και να βγω σε ξένες αγορές. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2017 είναι η είσοδος της myelements σε ακόμα περισσότερες αγορές του εξωτερικού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «target group» των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ιδιαίτερα ευρύ, αφού ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων τα επιλέγουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες όλων των ηλικιών. Επίσης οι αθλητές και οι αθλούμενοι είναι ένα ακόμη πολύ ενεργό κοινό στην κατηγορία, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε διατροφικά συστατικά.

Όσον αφορά τις κατηγορίες με την μεγαλύτερη απήχηση, οι πολυβιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, τα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων αλλά και αυτά για δυνατά και υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών, ενώ η υγεία της καρδίας και η διαχείριση του στρες απασχολούν επίσης πολύ έντονα το κοινό.