Ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια: Οι άνδρες στηρίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση αλλά έχουν βαρεθεί να ακούν γι’ αυτό

Ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια: Οι άνδρες στηρίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση αλλά έχουν βαρεθεί να ακούν γι’ αυτό
Τι αποκαλύπτει η Ετήσια Έρευνα Γνώμης Εταιρικών Διευθυντών της PwC.

της Emma Hinchliffe

Οι εταιρικοί διευθυντές πιστεύουν ότι η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων βελτιώνει τα διοικητικά συμβούλιά τους, αλλά δεν θέλουν να ακούνε άλλο γι’ αυτό το θέμα.

Το 63% των διευθυντών λέει ότι οι επενδυτές αφιερώνουν υπερβολικά πολλή προσοχή στην έμφυλη ποικιλομορφία εντός των διοικητικών συμβουλίων, σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα Γνώμης Εταιρικών Διευθυντών της PwC. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018 ήταν μόλις 35%.

«Αυτό που λένε είναι ‘Σας ακούσαμε, λάβαμε πολλά σχετικά μέτρα, και παραμένουμε εστιασμένοι στο ζήτημα- και τώρα πηγαίνετε και ασχοληθείτε με κάτι άλλο’» λέει η Paula Loop, επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης Διακυβέρνησης της PwC.

Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, η ώθηση προς την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια έγινε mainstream ύστερα από την ανάδυση του ακτιβισμού των μετόχων υπέρ της ισότητας των δύο φύλων στα εταιρικά όργανα. Εκστρατείες όπως η «2020 Women on Boards» στοχεύουν στο να έχουν τοποθετηθεί περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις θέσεις ως την έναρξη της επόμενης δεκαετίας.

Οι εκστρατείες αυτές έχουν επιδράσει πραγματικά στις εταιρείες. Πλέον, οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 20% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών του δείκτη Russell 3000. Κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία του δείκτη S&P 500 με διοικητικό συμβούλιο που να απαρτίζεται μόνο από άνδρες. Τα επιτεύγματα αυτά κάνουν τους διευθυντές να αισθάνονται ότι έχουν κάνει αρκετά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όμως, το επίτευγμα των εταιρειών του δείκτη S&P 500 δεν είναι ακόμα πραγματικότητα για τις εταιρείες της λίστας Fortune 500- όπου κάποιες μη εισηγμένες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο επίπεδο πίεσης από τους μετόχους. Και σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες καταλαμβάνουν την τεράστια πλειοψηφία των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια αμερικανικών εταιρειών.

Το 72% των ανδρών διευθυντών λένε ότι δίδεται υπερβολικά μεγάλη προσοχή στο θέμα της έμφυλης ποικιλομορφίας, ενώ μόλις 25% των γυναικών διευθυντριών συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Παράλληλα, 76% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης εκφράζουν την άποψη ότι τα διοικητικά συμβούλια θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία από μόνα τους, σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως, το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόνο 33%.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνδρες έχουν κουραστεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, πολύ περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνδρες λένε: ‘Κοιτάξτε, σας ακούσαμε’. Οι γυναίκες λένε: ‘Πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο θέμα αυτό για να υπάρξει πραγματική πρόοδος’» καταλήγει η Loop.