Ισόβια για τον γαμπρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ισόβια για τον γαμπρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιτ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία Αμερικανών.

O γαμπρός του Οσάμα Μπιν Λάντεν και πρώην εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα, ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιτ, καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε ισόβια κάθειρξη.

Ο πρώην ιμάμης, ηλικίας 48 ετών, ο οποίος κατάγεται από το Κουβέιτ, κι είχε δικαιολογήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία, κρίθηκε ένοχος την 26η Μαρτίου από ένα δικαστήριο ενόρκων της Νέας Υόρκης για τις κατηγορίες που τον βάρυναν, ιδίως της συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών και την παροχή υποστήριξης σε τρομοκράτες.

Προτού μάθει την ποινή του, στην αίθουσα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, ο ίδιος επισήμανε μέσω μεταφραστή -μίλαγε στα αραβικά- ότι δεν θα τον κρίνει παρά μόνο ο Αλλάχ, επικαλούμενος αποσπάσματα του Κορανίου.

«Σήμερα την ώρα που έχετε την πρόθεση να με θάψετε ζωντανό, θα απελευθερώσετε τα χέρια χιλιάδων μουσουλμάνων και εκείνοι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των ελεύθερων ανδρών» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο δικαστής Λούις Κάπλαν υπογράμμισε προτού ανακοινώσει την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη ότι ο Αμπού Γάιτ δεν επέδειξε ποτέ την παραμικρή μεταμέλεια ή ενδοιασμό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Συνεχίζετε να απειλείτε» προσέθεσε ο δικαστής.

Ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιτ είναι ο σημαντικότερος αξιωματούχος της Αλ Κάιντα που δικάστηκε ποτέ από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του είχαν μάταια ζητήσει την επιβολή της ανώτατης ποινής των 15 ετών κάθειρξης υποστηρίζοντας κυρίως ότι είχε εκτίσει 11ετή κάθειρξη στο Ιράν, αφού εγκατέλειψε το Αφγανιστάν το 2002.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο