Ισπανία: Οι Podemos υπαινίσσονται ότι δεν θα στηρίξουν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Οι Podemos υπαινίσσονται ότι δεν θα στηρίξουν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ
Pablo Igesias (C), leader of Podemos, a left-wing party that emerged out of the "Indignants" movement gives the thumbs up during a speech at a party meeting in Madrid on Octoer 18, 2014. AFP PHOTO / DANI POZO
Ενώ το ακροδεξιό Vox αρνείται να αναλάβει αυτοδιοικητικές θέσεις

Τον υπαινιγμό ότι οι Podemos ενδέχεται να μην ψηφίσουν υπέρ του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ στη σχετική συνεδρία του Κοινοβουλίου για την ψήφο εμπιστοσύνης, διετύπωσε χθες ο ηγέτης της αριστερής παράταξης Πάβλο Ιγκλέσιας, καθώς για ακόμη μία φορά έληξε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ιγκλέσιας προτάσσει το «όχι» στον Σάντσεθ, αν και την όποια απόφαση θα τη λάβουν οι βάσεις του κόμματος. Ο επικεφαλής των Podemos επανέλαβε την αξίωσή του να συμπεριληφθούν στην νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ και στελέχη από το κόμμα του, ενώ ο πρωθυπουργός επέμεινε στη συμμετοχή τους σε καίριους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, όχι όμως και να υπάρχει εκπροσώπησή τους στο συμβούλιο υπουργών.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE επανέλαβε στον Ιγκλέσιας πως είτε υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους, είτε όχι, ο ίδιος θα συγκαλέσει τη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του τον Ιούλιο –πηγές από το κόμμα του προβάλλουν ως επικρατέστερη την 17η Ιουλίου– στηριζόμενος στις συμμαχίες που θα έχει εξασφαλίσει ως εκείνη τη στιγμή.

Όλοι μετά τη συνάντηση αποκόμισαν την εντύπωση πως η μόνη της χρησιμότητα υπήρξε το ότι αποδείχθηκε πως τα δύο κόμματα εμμένουν στις αρχικές τους απόψεις, που παραμένουν αγεφύρωτες: οι Σοσιαλιστές επιθυμούν μία στήριξη χωρίς την είσοδο των Podemos στην κυβέρνηση, ενώ το αριστερό κόμμα επιδιώκει την είσοδό του σε αυτή, προκειμένου να προωθηθεί μία αριστερή κυβερνητική ατζέντα. Και όπως φαίνεται, κανένα από τα δύο δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει.

Το βέβαιο είναι πως οι ελπίδες των Podemos έχουν αρχίσει να ψαλιδίζονται, παρ’ όλο –όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος–«επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό και το PSOE πως η χώρα έχει ανάγκη από μία σταθερή κι αριστερή κυβέρνηση και πως η κοινωνία των πολιτών αξίζει τη διαφάνεια και τη βεβαιότητα για το κυβερνητικό σχέδιο της χώρας».

Επίσης, πηγές προσκείμενες στους Podemos τόνιζαν, μετά τη συνάντηση, πως ο Σάντσεθ μοιάζει να μην έχει αποφασίσει ακόμη «εάν θα έλθει σε συμφωνία με την αριστερά, ή με τη δεξιά». Από το περιβάλλον του Ιγκλέσιας όμως τονίζεται πως ο ηγέτης των Podemos πιστεύει ότι στο τέλος ο Σάντσεθ θα υποχωρήσει και θα δεχθεί τις θέσεις τους.

Όμως, μία αναπάντεχη στήριξη στο κυβερνητικό έργο του Σάντσεθ, έρχεται να προσφέρει ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, ο οποίος όμως τόνισε πως εναπόκειται στον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει τις συμμαχίες για τη στήριξή του στο Κοινοβούλιο.

«Δεν του πρόσφερα συμφωνίες για την ψήφο εμπιστοσύνης και δεν είναι γι’ αυτό που μας ψήφισαν οι Ισπανοί. Αλλά βέβαια και θα του προσφέρω μία σταθερότητα για την κυβερνησιμότητα», δήλωσε από την Ανδαλουσία ο Κασάδο, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του «τείνει χείρα στο PSOE εδώ και ένα χρόνο».

«Από τις 2 Αυγούστου (του περασμένου έτους), που ήταν και η πρώτη φορά που συναντήθηκα με τον Σάντσεθ στο μέγαρο της Μονκλόα (…) του προσφέραμε μία τυπική συμμαχία: μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό και άλλη μία για την εθνική ενότητα. Εκείνος μας πρότεινε πέντε συμφωνίες για το κράτος: εμείς δεχθήκαμε και τις πέντε», υπενθύμισε ο Κασάδο.

Πάντως, «είναι ο Σάντσεθ εκείνος που οφείλει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κοινοβουλευτικά ερείσματα», ώστε να εξασφαλίσει μία τετραετή θητεία, τόνισε ο επικεφαλής του ΡΡ.

Το ακροδεξιό Vox αρνείται να αναλάβει αυτοδιοικητικές θέσεις 

Το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox ανακοίνωσε πως αρνείται πλέον να αναλάβει αυτοδιοικητικές θέσεις σε δημαρχίες (όπως η πρωτεύουσα Μαδρίτη), όπου το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos ασκεί βέτο για τη συμμετοχή του σε μία δεξιά τρικομματική συμμαχία, παρά το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογράψει η παράταξη με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Κατηγορώντας το ΡΡ και τους Ciudadanos για μονομερή χειρισμό της συμφωνίας «σχηματισμού συμμαχικών δημαρχιών» σε εκείνους τους δήμους όπου το άθροισμα των ψήφων στα τρία δεξιά κόμματα είναι δυνατόν να αποτρέψουν «αριστερές αυτοδιοικήσεις», το Vox δήλωσε πως με αυτήν την απόφαση διαψεύδει τον μύθο ότι επιδιώκει «πολυθρόνες» στα τοπικά όργανα αποφάσεων. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του στο Κοινοβούλιο, Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος, το κόμμα του «αρνείται να αναλάβει οποιοδήποτε υπεύθυνο αξίωμα οποιουδήποτε τύπου και σε οποιαδήποτε υπηρεσία σε εκείνους τους τόπους όπου δεν έχει τηρηθεί η συμφωνία».

Μολονότι ερωτήθηκε, ο Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος δεν θέλησε να αποσαφηνίσει σε ποιες άλλες πόλεις, πλην της Μαδρίτης, το Vox θα εφαρμόσει την απόφασή του να απέχει από τα όργανα διοίκησης του δήμου και να «περάσει στην αντιπολίτευση, εξετάζοντας, ελέγχοντας και κρίνοντας» τις μειοψηφικές αυτοδιοικήσεις των συμμαχιών PP-Ciudadanos. Πάντως, οι έδρες των ακροδεξιών ήσαν κρίσιμες για να εκλεγούν δεξιές δημαρχίες στη Θαραγόθα, το Τερουέλ, τη Γρανάδα, την Παλένθια, το Μπανταχόθ και την Αλμερία, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τη Μαδρίτη, ο Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος ανακοίνωσε πως η τοπική ηγέτης του Vox Ροθίο Μοναστέριο θα επικοινωνήσει σήμερα με τα άλλα κόμματα για να τους θέσει εν γνώσει το πρόγραμμά του. Μολονότι είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως οι διαπραγματεύσεις για την εκλογή της Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο—υποψηφίας του ΡΡ στην περιφέρεια της Μαδρίτης—έχουν τελματώσει, ο ίδιος εκπρόσωπος το αρνήθηκε, διαβεβαιώνοντας πως αυτές ούτε καν έχουν αρχίσει, καθώς μόλις έχει συσταθεί σε σώμα η τοπική Βουλή.

Δεν θέλησε επίσης να αποκαλύψει εάν το κόμμα του θα απαιτήσει θέσεις περιφερειακών υπευθύνων για να στηρίξουν την υποψήφια του ΡΡ, υπογράμμισε όμως πως το Vox θα εκθέσει το πρόγραμμά του και όποιο κόμμα το δεχθεί «λελογισμένα» θα εξασφαλίσει την στήριξή του.

Ωστόσο ακόμη απομένει μία εβδομάδα έως ότου ο πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής Χουάν Τρινιδάδ προτείνει έναν υποψήφιο για την πρώτη ψηφοφορία στις 11 Ιουλίου, συνεπώς υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Ο Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος δεν θέλησε να αναφερθεί ούτε και στην περίπτωση της Μούρθιας, όπου οι «τρεις δεξιές» έχουν την πλειοψηφία, υπαινισσόμενος πως μάλλον οι Ciudadanos ετοιμάζονται να συμπράξουν με τους Σοσιαλιστές του PSOE, παρότι το κόμμα του Άλβερτ Ριβέρα έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το PP, του οποίου όμως η βιωσιμότητα συναρτάται αποκλειστικά από τις έδρες του Vox.