Ισπανία: Παραμένει στο 0% ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα για την αρχή του 2024

Ισπανία: Παραμένει στο 0% ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα για την αρχή του 2024
epa11038487 Spain's Prime Minister Pedro Sanchez intervenes in the Lower House during question time in Madrid, Spain, 20 December 2023. Sanchez is to inform Parliament about the last European Council meetings. EPA/CHEMA MOYA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι φόροι στα έκτακτα κέρδη των τραπεζών και των ενεργειακών εταιρειών θα παραταθούν για ένα έτος.

Η Ισπανία παρέτεινε ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φορολογίας στα τρόφιμα, τα οποία η κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από την αύξηση του κόστους διαβίωσης, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχώρησε τον περασμένο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ο συντελεστής φόρου προστιθέμενης αξίας σε ορισμένα βασικά προϊόντα διατροφής θα παραμείνει στο 0% για τους πρώτους έξι μήνες του 2024.

Εν τω μεταξύ, οι φόροι στα έκτακτα κέρδη των τραπεζών και των ενεργειακών εταιρειών θα παραταθούν για ένα έτος.

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 3,3% τον Νοέμβριο, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον Ιούνιο χάρη στις μειώσεις του κόστους των καυσίμων και του τουρισμού.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή μια σειρά από πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία έστειλε τις τιμές καταναλωτή στα ύψη.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του νωρίτερα φέτος, πρέπει τώρα να ανακοινώσει έναν νέο υπουργό Οικονομίας για να αντικαταστήσει τη Νάντια Καλβίνο, η οποία αποχωρεί για να διευθύνει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com