Iσραήλ: Ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο δεν αποτελεί πλέον μακρινό ενδεχόμενο

Iσραήλ: Ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο δεν αποτελεί πλέον μακρινό ενδεχόμενο
A man receives a third dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 coronavirus vaccine at the outpatient clinics of the Cardiovascular Centre at Sheba Medical Center near Tel Aviv, Israel, on July 12, 2021. - Israel on July 12 began administering a third shot of the Pfizer-BioNTech coronavirus vaccine to patients with compromised immune systems, as cases in the country rise, the health ministry said. Those immediately eligible for a third shot include people who have had heart, lung and kidney transplants and some cancer patients. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP

Ένα από τα πλέον εμβολιασμένα κράτη ανά την υφήλιο δεν αποκλείει τη πιθανότητα ενός νέου lockdown από τον Σεπτέμβριο, όπως παραδέχθηκαν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ. «Αποφύγετε τον συγχρωτισμό και εμβολιαστείτε τώρα. Διαφορετικά, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου του lockdown».

«Πρέπει να προετοιμάσουμε τους Ισραηλινούς για ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο, αφού πρόκειται για έναν μήνα κατά τον οποίο η οικονομική ζημιά θα είναι μικρότερη. Για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει να χτίσουμε ισχυρό τείχος ανοσίας», δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, αναφερόμενος την περίοδο των εβραϊκών εορτών.

Τη Δευτέρα το Ισραήλ κατέγραψε πάνω από 3.800 νέα κρούσματα με το 3,78% των 113.723 τεστ κορωνοϊού να βγαίνουν θετικά. Πρόκειται για τους υψηλότερους αριθμούς από τις αρχές Μαρτίου.

Έτσι το υπουργικό συμβούλιο πήρε νέα μέτρα την Τρίτη. Από τις 8 Αυγούστου, θα είναι ξανά σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολίου (από 20 Αυγούστου και για παιδιά κάτω των 12 ετών), οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλες τις υπαίθριες συγκεντρώσεις ενώ εμβολιασμένοι γονείς με παιδί κάτω των 12 ετών που νοσεί, θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Επιπλέον, ο δημόσιος τομέας θα δουλεύει μόνο με το 50% του προσωπικού του, ενώ ενθαρρύνεται να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα και ο ιδιωτικός τομέας.

Ακόμη θα εφαρμοστούν αυστηρότερα κριτήρια για τα κράτη που θα μπουν υπό ταξιδιωτική απαγόρευση, αφήνοντας μια πολύ περιορισμένη ομάδα εθνών να επισκέπτεται ελεύθερα το Ισραήλ χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί.