Ισραήλ: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανό να δημιουργήσει την “ανοσία της αγέλης”

Ισραήλ: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανό να δημιουργήσει την “ανοσία της αγέλης”
ATHENS, GREECE - DECEMBER 27: People wears masks as Greece increase restrictions against coronavirus (Covid-19) in Athens, Greece on December 27, 2021. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency (Photo by Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Ένα κύμα λοιμώξεων από την μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ στην επίτευξη ανοσίας αγέλης, δήλωσε την Κυριακή ο κορυφαίος αξιωματούχος της υγείας της χώρας, καθώς τα καθημερινά κρούσματα συνέχισαν να ανεβαίνουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι λοιμώξεις παγκοσμίως έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, με μέσο όρο λίγο πάνω από ένα εκατ. κρούσματα να εντοπίζονται την ημέρα μεταξύ 24 και 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Οι θάνατοι, ωστόσο, δεν αυξήθηκαν ανάλογα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο θανατηφόρα.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το Ισραήλ κατάφερε να αποτρέψει σε κάποιο βαθμό το νέο στέλεχος, αλλά με τους ρυθμούς μόλυνσης να κερδίζουν τώρα έδαφος, τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοσία αγέλης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Nachman Ash.

“Το κόστος θα είναι πολλές μολύνσεις”, δήλωσε ο Ash. “Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Αυτό είναι εφικτό, αλλά δεν θέλουμε να την επιτύχουμε μέσω των λοιμώξεων, θέλουμε να συμβεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού πολλών ανθρώπων”, είπε.

Περίπου το 60% των 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ είναι πλήρως εμβολιασμένοι – σχεδόν όλοι με το εμβόλιο της Pfizer /BioNTech – σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι είτε έχουν λάβει τρεις δόσεις είτε έκαναν πρόσφατα τη δεύτερη δόση τους. Αλλά εκατοντάδες χιλιάδες από εκείνους που δικαιούνται τρίτη δόση δεν την έχουν κάνει μέχρι στιγμής.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από την έναρξη της πανδημίας. Αλλά δύο έως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να έχουν μολυνθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν το κύμα Όμικρον θα μπορούσε να υποχωρήσει, σύμφωνα με τον Eran Segal, επιστήμονα δεδομένων στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann και σύμβουλο της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι καθημερινές μολύνσεις έχουν υπερτετραπλασιαστεί. Τα σοβαρά κρούσματα έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, από περίπου 80 σε περίπου 100.

Παρακολουθώντας στενά τη σοβαρή νοσηρότητα, ο Ash εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει μια τέταρτη δόση εμβολίου για άτομα άνω των 60 ετών, μετά την έγκρισή του την περασμένη εβδομάδα για ανοσοκατεσταλμένους και ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας.