Ισραήλ: Μετά το «μαύρο» στο Al Jazeera, κατασχέθηκε εξοπλισμός και κάμερα του Associated Press

Ισραήλ: Μετά το «μαύρο» στο Al Jazeera, κατασχέθηκε εξοπλισμός και κάμερα του Associated Press
A picture taken in southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 11, 2023, shows Israeli army tanks rolling in a field amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP) Photo: AFP
Κατηγορώντας το πρακτορείο ειδήσεων ότι παραβιάζει τη νέα απαγόρευση της χώρας για το Al Jazeera.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ προχώρησαν την Τρίτη στην κατάσχεση μια κάμερα και εξοπλισμό μετάδοσης που ανήκε στο Associated Press στα νότια της χώρας, κατηγορώντας το πρακτορείο ειδήσεων ότι παραβιάζει τη νέα απαγόρευση της χώρας για το Al Jazeera.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Σντερότ, στα νότια του Ισραήλ, όταν στελέχη του ισραηλινού υπουργείου Επικοινωνιών παρέδωσαν στο AP ένα χαρτί, υπογεγραμμένο από τον υπουργό Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τον νέο νόμο της χώρας για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, το Al Jazeera του Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των χιλιάδων πελατών που λαμβάνουν ζωντανή ροή βίντεο από το AP και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Το AP κατήγγειλε την κίνηση αυτή.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Λόρεν Ίστον, αντιπρόεδρος εταιρικών επικοινωνιών του AP, ανέφερε τα εξής σε δήλωση της:

«Το Associated Press αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τη μακροχρόνια ζωντανή μας μετάδοση που δείχνει θέα στη Γάζα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό του AP. Το κλείσιμο δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο της ροής, αλλά μάλλον σε μια καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου της χώρας για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή μας μετάδοση, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη σημαντική οπτική δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Λευκός Οίκος, υποστηρίζοντας πως εξετάζει την αναφορά του AP που είναι «προφανώς ανησυχητική», προσθέτοντας πως «οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: