Ισραήλ: Σάλος από πρόταση υπουργού να «πέσουν» πυρηνικά στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραήλ: Σάλος από πρόταση υπουργού να «πέσουν» πυρηνικά στη Λωρίδα της Γάζας
epa10885362 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the Israeli government's weekly cabinet meeting at the prime minister's office in Jerusalem, 27 September 2023. EPA/ABIR SULTAN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Παλαιστίνιοι να πάνε... στην Ιρλανδία ή στην έρημο! ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός

Σάλος έχει προκληθεί στο Ισραήλ έπειτα από πρόταση του ισραηλινού υπουργού από το εξτρεμιστικό κόμμα Otzma Yehudit, που υποστήριξε ότι μία από τις επιλογές του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα είναι να ρίξει πυρηνική βόμβα στη Λωρίδα!

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο Radio Kol Berama εάν πρέπει να ρίξει ατομική βόμβα στον θύλακα, ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu είπε ότι «αυτή είναι μια από τις πιθανότητες».

Ο Eliyahu, σημειώνουν οι Times of Israel, δεν είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου που παίρνει αποφάσεις εν καιρώ πολέμου.

Ο Eliyahu εκφράζει επίσης την αντίρρησή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο να επιτραπεί οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι «δεν θα δίναμε στους Ναζί ανθρωπιστική βοήθεια» και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως “μη εμπλεκόμενοι πολίτες” στη Γάζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποστηρίζει την ανακατάληψη του εδάφους της Λωρίδας και την αποκατάσταση των οικισμών εκεί. Ερωτηθείς για την τύχη του παλαιστινιακού πληθυσμού, λέει: «Μπορούν να πάνε στην Ιρλανδία ή στην έρημο, τα τέρατα στη Γάζα θα πρέπει να βρουν μια λύση μόνα τους».

Αντίδραση Νετανιάχου

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να «μαζέψει» την κατάσταση. «Τα λόγια του Amichai Eliyahu είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα», δήλωσε. «Το Ισραήλ και ο Ισραηλινός Στρατός ενεργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να αποτρέψουν πλήγματα σε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι τη νίκη». Παράλληλα, του απαγόρευσε να μετέχει στο υπουργικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια ο Amichai Eliyahu επιχείρησε να ανασκευάσει γράφοντας στο Twitter ότι «είναι σαφές σε όποιον έχει μυαλό ότι η παρατήρηση για τα πυρηνικά ήταν μεταφορική».

Προσθέτει ότι «πρέπει πράγματι να επιδείξουμε μια δυναμική και δυσανάλογη απάντηση στον τρόμο, η οποία θα ξεκαθαρίσει στους Ναζί και τους υποστηρικτές τους ότι η τρομοκρατία δεν αξίζει τον κόπο. Αυτή είναι η μόνη φόρμουλα με την οποία οι δημοκρατίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τον τρόμο».

«Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι το κράτος του Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν οι όμηροι με καλή υγεία».