Ισραήλ: Γιατί μια χώρα – πρότυπο στους εμβολιασμούς οδηγείται ξανά σε μαζικό lockdown;

Ισραήλ: Γιατί μια χώρα – πρότυπο στους εμβολιασμούς οδηγείται ξανά σε μαζικό lockdown;
A man receives a third dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 coronavirus vaccine at the outpatient clinics of the Cardiovascular Centre at Sheba Medical Center near Tel Aviv, Israel, on July 12, 2021. - Israel on July 12 began administering a third shot of the Pfizer-BioNTech coronavirus vaccine to patients with compromised immune systems, as cases in the country rise, the health ministry said. Those immediately eligible for a third shot include people who have had heart, lung and kidney transplants and some cancer patients. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP

Το Ισραήλ αποτέλεσε πρότυπο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, με τον πληθυσμό του να σπεύδει να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Έτσι, γρήγορα «άνοιξε» την οικονομία του και ήρε τα περιοριστικά μέτρα. 

Για πέντε μήνες οι Ισραηλινοί απόλαυσαν την ελευθερία, με χαρούμενα πάρτι στο δρόμο χωρίς μάσκες και γεμάτα εστιατόρια. Τώρα, όμως, με τις μολύνσεις από τον κορονοϊό του Ισραήλ έχουν φτάσει στα ύψη και ένα νέο lockdown είναι προ των πυλών. Τι έχει πάει στραβά στη χώρα, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάνει στο 80%;

Η απάντηση, που σιγά σιγά «αχνοφαίνεται» εν μέσω έντονα αμφισβητούμενων δεδομένων, είναι ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, του οποίου το Ισραήλ έχει κάνει σχεδόν αποκλειστική χρήση, ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου γρηγορότερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο «σημαντικών λοιμώξεων».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, στο Sheba Medical Center, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ερευνητές αναγνώρισαν νωρίς αυτή την τάση. Μηνιαίες εξετάσεις αίματος στο προσωπικό, πολλοί εκ των οποίων εμβολιάστηκαν τον Δεκέμβριο, άρχισαν να δείχνουν μείωση των αντισωμάτων και σημαντική πτώση από τον Ιούνιο, δήλωσε ο Arnon Afek που ανήκει στην ομάδα.

Τα αντισώματα μπορεί να μειώνονται χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα, αλλά περίπου την ίδια περίοδο στα νοσοκομεία άρχισε να καταγράφεται αύξηση στις περιπτώσεις που ηλικιωμένοι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες βρίσκονταν θετικοί και αναζητούσαν νοσηλεία.

«Προκάλεσε συναγερμό», δηλώνει ο Afek. «Περίπου στους έξι μήνες, συνειδητοποιήσαμε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στο προσωπικό μας μειώνονταν και σε όλο το Ισραήλ υπήρξε αύξηση των ασθενών. Και αυτό συνέβη εκ παραλλήλου με την εμφάνιση της Δέλτα».

Εως τον Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer σε ό,τι αφορά τη μόλυνση μειώθηκε στο 39% και ακόμα και στο 16% για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης για τους ευάλωτους (ηλικίες άνω των 65 ετών), οι περισσότεροι εκ των οποίων εμβολιάσηκαν τον Ιανουάριο, υποχώρησε στο 55%.

Ειδικοί, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια αυτών των στοιχείων, τα οποία η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σιωπηλά και χωρίς να ξεκαθαρίσει τη μεθοδολογία.

Σημαντική η αναμνηστική δόση

Η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BionTech κατά της Covid-19 βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο προστασίας κατά της μόλυνσης και της σοβαρής νόσησης σε άτομα 60 ετών και άνω στο Ισραήλ σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν σε συνάντηση επιτροπής ειδικών για τα εμβόλια και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όλες οι λεπτομέρειες της μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Τα στοιχεία συμπίπτουν με τις στατιστικές μελέτες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Maccabi Health Services, τον έναν από τους τέσσερις οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία των Gertner Institute και KI Institute του Ισραήλ, στελέχη του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν ότι, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η προστασία από την μόλυνση που εξασφαλίζεται 10 ημέρες μετά την τρίτη, αναμνηστική δόση είναι τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με την προστασία που παρέχεται έπειτα από τις δύο δόσεις.

Η τρίτη, αναμνηστική δόση στους άνω των 60 προσέφερε 10 ημέρες μετά πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη προστασία ως προς την σοβαρή νόσηση και την νοσηλεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η ανοσία μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στους νέους. Οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που ασθένησαν σοβαρά στο Ισραήλ ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στους άνω των 60 στις 30 Ιουλίου. Την Πέμπτη κατέβασε το ηλικιακό αυτό όριο για τους υποψήφιους για την τρίτη δόση στα 40 χρόνια και περιέλαβε επίσης τις εγκύους, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στον τομέα υγείας. Η τρίτη δόση χορηγείται μόνο σε όσους έχουν λάβει την δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες πριν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε όλους τους Αμερικανούς, βάσει στοιχείων που δείχνουν ότι η προστασία μειώνεται. Ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει εμβολιαστικές εκστρατείες για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Στο Ισραήλ που αντιμετωπίζει αναζωπύρωση της επιδημίας λόγω της παραλλαγής Δέλτα, περί το 1,5 εκατομμύριο άτομα, από τα 9,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας, έχουν ήδη λάβει τρίτη δόση του εμβολίου.