Η ισραηλινή απάντηση στο ψηφιακό έγκλημα

Η ισραηλινή απάντηση στο ψηφιακό έγκλημα

Πώς μια startup γίνεται εξυπνότερη από τους χάκερς που απειλούν τους πελάτες της αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο αντιμετώπισης του cybercrime.

Οι σφαίρες και οι βόμβες είναι μια απειλή του παρελθόντος. Ο εχθρός σήμερα έχει υπολογιστές και προγράμματα hacking και απειλεί τις ψηφιακές σου υποδομές με τον ίδιο τρόπο που πριν μερικές δεκαετίες θα απειλούσε τα εργοστάσια και τις γέφυρές σου.

Ο Nadav Zafrir είναι πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού στο Unit 8200, το τμήμα της αντικατασκοπείας και των πληροφοριών (το αντίστοιχο της αμερικανικής NSA). Ύστερα από 25 χρόνια υπηρεσίας αποστρατεύτηκε και ίδρυσε τη δική του εταιρεία αντιμετώπισης ηλεκτρονικών απειλών, την Team8.

Από νωρίς ο Zafrir αντιλήφθηκε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης των hackers χρειάζονταν μια νέα προσέγγιση. Οι πρόσφατες επιθέσεις, μάλιστα, στην Target και τη Sony ενίσχυσαν αυτή την άποψη και ο ίδιος έχει από την αρχή απορρίψει κάθε «παραδοσιακό» τρόπο στην καταπολέμηση των ηλεκτρονικών απειλών.

Η Team8 λειτουργεί σαν think tank. Καταρχάς προσδιορίζει την απειλή και εντοπίζει τα συγκεκριμένα κενά ασφαλείας που βάζουν σε κίνδυνο εταιρείες ή ανθρώπους και που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιούν τόσο ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια όσο και hackers.

Στη συνέχεια δημιουργεί μια ομάδα από «ιδρυτές» οι οποίοι φτιάχνουν μια startup αφιερωμένη στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι startups δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν για τα χρήματα, η Team8 θα καλύψει τους δύο πρώτους γύρους (seed funding και Series A) μέχρι και το ύψος των $10 εκατ. Οι ομάδες θα στεγάζονται στα κεντρικά γραφεία της Team8 στο Τελ Αβίβ.

Στους επενδυτές άρεσε η συγκεκριμένη προσέγγιση. Η Team8 έχει ήδη εξασφαλίσει $18 εκατ. από την Innovation Endeavors -στην οποία ο Eric Schmidt της Google είναι από τους ιδρυτές-, την Bessemer Venture Partners, τη Cisco Investments και την Alcatel-Lucent.

Η διαφορά της Team8 σε σχέση με τις «παραδοσιακές» φίρμες κυβερνοασφάλειας είναι πως επενδύουν σε έρευνα εκ των προτέρων και δεν περιμένουν μια επίθεση για να αναγνωρίσουν το πρόβλημα. Εξετάζουν τα δίκτυα και τα κενά τους εντοπίζοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και στη συνέχεια βρίσκουν τη λύση εξασφαλίζοντας πως ακόμα και συμβεί η επίθεση, η ζημιά θα είναι μικρή.

Ήδη η εταιρεία εργάζεται με τους δύο πρώτους μεγάλους πελάτες της τους οποίους, φυσικά, δεν μπορεί να αποκαλύψει. Το μόνο που μπορεί να πει ο Zafrir είναι πως θα ιδρύσουν από 4 έως 6 startups τα επόμενα δύο χρόνια. Πράγμα που σημαίνει πως όπως το έγκλημα δεν κουράζεται ποτέ, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι διώκτες του.