Ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία
epa06582301 Luigi Di Maio (C), the Italian 5-Star Movement's leader, arrives to deliver a speech during a news conference in Rome, Italy, 05 March 2018. The anti-establishment 5-Star Movement (M5S) scored a 'triumph' thanks to 11 million Italians in the 04 March general election and was ready to 'talk to all parties' on its government agenda, Di Maio said. Others are not identified. EPA/MASSIMO PERCOSSI

Νέα προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης από Λέγκα και 5 Αστέρια, ώστε η χώρα να μην πάει σε νέες εκλογές.

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, καθώς η Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων θα κάνουν νέα προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Τα δύο κόμματα προσπαθούν να βρουν «ένα σημείο συμβιβασμού για κάποιο άλλο όνομα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή από το Κίνημα 5 Αστέρων. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο συνασπισμός μπορεί να διερυνθεί για να συμπεριλάβει και το νέο ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης των Πέντε Αστέρων, χθες βράδυ άνοιξε παράθυρο για επανεκκίνηση των συζητήσεων με τη Λέγκα, προκειμένου να αποφευχθούν οι κάλπες. Τα δύο κόμματα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και εξακολουθούν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, θυμίζουν οι Financial Times.

«Υπάρχει πλειοψηφία. Αν θέλουμε να λύσουμε την κρίση και να διασφαλίσουμε τις αγορές ας ξεκινήσουμε την κυβέρνηση που ήδη έχει καθαρή πλατφόρμα», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Παράλληλα εγκατέλειψε τη θέση ότι θα ασκήσει δίωξη στον πρόεδρο Ματαρέλα, όπως είχε απειλήσει το βράδυ της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως μεταδίδει το Reuters, καλεί σε νέες εκλογές «το συντομότερο δυνατό».

Στη δημοσκόπηση του Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας «Corriere della Sera», η Λέγκα συγκεντρώνει ποσοστό 25,4%, ενώ η στήριξη των πολιτών στο λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο να παραμένει σταθερή στο 32,6%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της Δευτέρας έδειχνε ότι η Λέγκα ανεβαίνει στο 27,5% –άλμα 10 μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου– ενώ τα 5 Αστέρια κυμαίνονται στο 29,5%.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα δύο κόμματα θα εξασφάλιζαν άνετη πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι που αναμενόταν χθες να υποβάλει στον πρόεδρο λίστα υπουργών, ζήτησε μία ημέρα παράταση για να οριστικοποιήσει το σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι να συζητούν το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής σε εκλογές, ακόμα και στα τέλη Ιουλίου, αντί για την πιο φυσιολογική επιλογή διεξαγωγής τους, το φθινόπωρο.

Η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι επίσης θέμα συζήτησης, με τον ίδιο τον Κοταρέλι να ακούγεται ως υποψήφιος, κάτι στο οποίο αντιστέκεται η Λέγκα. Ο Τζουζέπε Κόντε, λίγο γνωστός στο κοινό δικηγόρος που ήταν ο υποψήφιος που προωθούσε για πρωθυπουργό η συμμαχία Λέγκας-Πέντε Αστέρων, ίσως βρει άλλο ρόλο αν υπάρξει συμφωνία, λένε αξιωματούχοι.