Είστε έτοιμοι για τα κινητά δίκτυα υπερ-υψηλής ταχύτητας;

Είστε έτοιμοι για τα κινητά δίκτυα υπερ-υψηλής ταχύτητας;

Αυτά έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.

 

του Aaron Pressman

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ «τσακώνονται» για χρόνια ως προς το ποιος έχει το ταχύτερο ασύρματο δίκτυο. Μερικές μελέτες λένε ότι είναι η Verizon, ενώ άλλοι παρατηρητές έχουν ξεχωρίσει την T-Mobile. Εντωμεταξύ, όλοι οι πάροχοι προσθέτουν τεχνολογία για να βελτιώσουν την εμπειρία του καθενός, αρκεί ο χρήστης να διαθέτει ένα σχετικά νέο smartphone.

Τώρα, το PC Magazine αποκαλύπτει κάποιες αληθινά τρελές ταχύτητες λήψης που είναι διαθέσιμες στον πραγματικό κόσμο, σε μια γωνιά του δρόμου στην Πόλη της Νέας Υόρκης. Ένας δοκιμαστής για την εταιρεία δοκιμής δικτύου Ookla πέτυχε ταχύτητες λήψης έως και 531 megabits ανά δευτερόλεπτο (ή περίπου 5 έως 10 φορές υψηλότερες ταχύτητες από ό,τι εξασφαλίζει ο μέσος χρήστης) χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο στο δίκτυο της T-Mobile στη γωνία της 45ης Οδού και 3ης Λεωφόρου στο Μανχάταν. Σε 13 δοκιμές, οι ταχύτητες ήταν κατά μέσο όρο 503 mbps, αρκετά γρήγορες για να κατεβάσετε ένα ψηφιακό αντίγραφο υψηλής ευκρίνειας της ταινίας The Shape of Water σε 2 λεπτά.

Οι λήψεις υπερ-υψηλής ταχύτητας δεν απαιτούν εξοπλισμό επόμενης γενιάς ασύρματης δικτύωσης, γνωστής ως 5G, την οποία εγκαθιστούν σταδιακά σε όλες τις ΗΠΑ η T-Mobile και άλλοι πάροχοι. Και δεν απαιτούν από τους πελάτες να πληρώνουν επιπλέον ή να κατεβάζουν ειδικές εφαρμογές στα τηλέφωνά τους. Αντίθετα, η ταχύτητα βασίζεται σε ένα τρέχον χαρακτηριστικό των δικτύων 4G LTE που επίσης προστίθεται σταδιακά, το οποίο ονομάζεται Licensed Assisted Access ή LAA για συντομία. Η T-Mobile λέει ότι προσθέτει τη δυνατότητα LAA σε όλη τη χώρα, εστιάζοντας στις πυκνότερες αστικές περιοχές.

Στη γωνιά αυτή της Πόλης της Νέας Υόρκης, τα νεότερα smartphones μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο της T-Mobile χρησιμοποιώντας όχι μόνο τις συνηθισμένες ζώνες κυψελοειδούς φάσματος των 1700 MHz και 2100 Mhz, αλλά και το LAA για να συνδεθούν με τη ζώνη των 5GHz που χρησιμοποιείται συνήθως από εξοπλισμό Wi-Fi, αναφέρει το PC Magazine. Αυτό το φάσμα είναι διαθέσιμο ακόμα και σε μέρη όπου ο εξοπλισμός Wi-Fi είναι άφθονος, όπως η Πόλη της Νέας Υόρκης.

Εκτός από την αργή διάδοση του LAA, ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι δεν είναι κάθε τηλέφωνο συμβατό με τη συγκεκριμένη λειτουργία. Το iPhone X και το iPhone 8 της Apple, για παράδειγμα, δεν είναι. Αλλά οι εκδόσεις Galaxy S8, Note 8 και Galaxy S9 της Samsung μαζί με το LG V30 και το Huawei Mate 10 Pro που λειτουργούν στο δίκτυο της T-Mobile μπορούν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόσβαση.

Πηγή: fortune.com