Είστε προσωπικά υπεύθυνος για τα παιδιά μας κύριε Τσίπρα

Είστε προσωπικά υπεύθυνος για τα παιδιά μας κύριε Τσίπρα

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας έβαλαν τους τελευταίους 12 μήνες το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Χρειάστηκαν 12 μήνες περίπου μετά τις Ευρωεκλογές για να φθάσουμε στα όρια του χάους. Η αιτία απλή. Η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έβαλαν το βραχυπρόθεσμο κομματικό τους συμφέρον πάνω από την μακροπρόθεσμη ευημερία της χώρας.

Αρχικά, η αποποίηση της ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά να διαχειριστεί μια συμφωνία με τους θεσμούς η οποία δε ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. σε μέτρα και τελικά η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί ότι λόγω της δημιουργικής ασάφειας και της ψευτομαγκιάς ο λογαριασμός έφθασε τα 8 δισ.

Όμως το βάρος της ευθύνης για το αν η χώρα οδηγηθεί στην καταστροφή πέφτει ιστορικά στον Αλέξη Τσίπρα, όχι επειδή είναι ο πρωθυπουργός της χώρας τη στιγμή της απόφασης αλλά, κυρίως, γιατί για πέντε ολόκληρους μήνες αγνόησε πλήρως την πραγματικότητα της κατάστασης και πίστεψε, ως άλλο «νήπιο», ότι με απειλές, «ψέμματα» και ρίξιμο ευθυνών σε άλλους, θα πέρναγε το δικό του κρατικοδίαιτο πλάνο.

Ακόμα και τούτη, την εξαιρετικά κρίσιμη τελευταία στιγμή, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνη της εκτέλεσε τον ελληνικό λαό. Όχι οι θεσμοί.

Διότι δε μπορεί να απαρνηθεί το πελατειακό κράτος και τις ιδεοληψίες της. Θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό να συντηρεί με φόρους (1,2 δισ. το χρόνο) συντάξεις των ευγενών ταμείων στα οποία δε γίνονται παρακρατήσεις όπως σε όλους τους άλλους εργαζομένους, αντί να μεταφέρει αυτά τα ποσά μέσω φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις και, ιδιαίτερα, στην τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Προτιμά να μη αγγίξει καμία πρόωρη σύνταξη άμεσα, η οποία ως έννοια αποτελεί κατάφορη αδικία έναντι των εργαζομένων και των επόμενων γενεών, περιορίζοντας τις δαπάνες της, άρα και τις ανάγκες της σε φοροεισπράξεις.

Προσπάθησε να κοροϊδέψει τους εταίρους -τεχνοκράτες, υπουργούς οικονομικών και πρωθυπουργούς- με προτεινόμενα μέτρα είσπραξης εσόδων από φρουτάκια που «πρόκειται» γίνουν και με την τεχνολογία 5G στην κινητή τηλεφωνία, η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμα.

Αποτέλεσμα; Η τελική διαπραγμάτευση γίνεται με την Ελλάδα να βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, στην πιο αδύναμη στιγμή για τη χώρα.

Έχασε κάθε αξιοπιστία και έκανε εχθρούς. Εχθροί μας δεν είναι η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία. Εχθροί μας είναι το τόξο του νότου Ιταλία-Ισπανία που εφαρμόζει πολιτικές περιορισμού του κράτους ώστε να μη χρειαστεί να μπει σε μνημόνιο, και οι φτωχότεροι από εμάς όπως η Σλοβακία και οι Βαλτικές χώρες, που αδικούνται όταν τους ζητούνται να δανείσουν την Ελλάδα με το χαμηλότερο επιτόκιο που υπάρχει για να συντηρεί συντάξεις που εκείνοι δε μπορούν να δώσουν στο λαό τους.

Ο κ. Τσίπρας έχει ευθύνη να βάλει το μέλλον τους πάνω από το κόμμα και να δώσει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις και να φέρει μια συμφωνία.

Μια συμφωνία η οποία δε θα είναι καλή αλλά σίγουρα καλύτερη μια καθόλου συμφωνία. Γιατί αν είναι κακή κι αν είναι πραγματικά μεγάλος ηγέτης έχει όλο το χρόνο και το πολιτκό κεφάλαιο να τη διορθώσει και να φτιάξει επιτέλους μια δική μας με ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Έλληνες και Ευρωπαίους.

Έχετε ευθύνη κ. Τσίπρα.

* Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι συνιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών HELLASTAT A.E., ARK-ANALYTICS AG, HELAEA ΕΠΕ και ειδικός συνεργάτης του Fortune.