Ύστερα από μόλις εφτά χρόνια παρουσίας η Domino’s αποχωρεί από την ιταλική αγορά

Ύστερα από μόλις εφτά χρόνια παρουσίας η Domino’s αποχωρεί από την ιταλική αγορά
Η εταιρεία εγκαταλείπει την προσπάθεια να πουλήσει πίτσα αμερικανικού στυλ στους Ιταλούς…

Το φιλόδοξο πείραμα της Domino’s να λανσάρει τις αμερικανικές γεύσεις στην πατρίδα της πίτσας έφτασε σε ένα …ήσυχο, προβλέψιμο τέλος.

Το τελευταίο από τα 29 αναγνωρίσιμα εστιατόρια της εταιρείας έκλεισε την Η εταιρεία εγκαταλείπει την προσπάθεια να πουλήσει πίτσα αμερικανικού στυλ στους Ιταλούς…Τρίτη, ανέφερε το Bloomberg.

Η Domino’s δεν έχει ακόμη εκδώσει δημόσια δήλωση για το θέμα και δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για σχολιασμό.

Ο ιταλικός ιστότοπος της εταιρείας παραμένει ζωντανός, απαριθμώντας 14 εστιατόρια στη χώρα, ωστόσο κανένα από αυτά δεν απάντησε σε κλήσεις του Fortune.

Η Domino’s ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Ιταλία το 2015, ανοίγοντας πρώτα τοποθεσίες στο Μιλάνο και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλες πόλεις, όπως η Ρώμη, η Μπολόνια και το Τορίνο.

Η πτώση της αμερικανικής εταιρείας στην Ιταλία είχε ήδη διαφανεί όταν η ePizza SpA, μια ιταλική εταιρεία με την οποία η Domino’s είχε συνεργαστεί το 2015 για μια συμφωνία franchising στη χώρα, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε δικαστήριο του Μιλάνου.

Ο Ιταλός επιχειρηματίας Alessandro Lazzaroni αγόρασε τα δικαιώματα διανομής της αλυσίδας στην Ιταλία μέσω συμφωνίας franchising με την ePizza SpA το 2015 και διατυμπάνιζε τις δυνατότητες ανάμειξης τοπικών ιταλικών συστατικών με την αμερικανικού τύπου πίτσα.

Η Domino’s είναι γνωστή για τις γεμάτες με τυρί κρούστες και τις πίτσες με ανανά, μια καινοτομία σε σχέση με την παραδοσιακή ιταλική πίτσα.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές στην αρχή, καθώς η εταιρεία στόχευε σε μερίδιο αγοράς 2% και να ανοίξει έως και 880 εστιατόρια μέχρι το 2030, είχε πει κάποτε ο Lazzaroni.

Τα στελέχη της Domino’s γνώριζαν πάντα ότι το εγχείρημα θα ήταν ριψοκίνδυνο λόγω του τοπικού ανταγωνισμού, δήλωσαν τότε εκπρόσωποι της εταιρείας στο MarketWatch, αλλά υπολόγιζαν στην αξιοποίηση μιας σχετικά νέας πτυχής της ιταλικής αγοράς τροφίμων: της τεχνολογίας, και συγκεκριμένα της δυνατότητας παράδοσης πίτσας στα σπίτια των ανθρώπων.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν υπολόγιζε στην ανάπτυξη των εφαρμογών ταχυμεταφορών τροφίμων στην Ιταλία κατά την επόμενη πενταετία.

Το 2019, ο τομέας των τροφίμων και των ειδών παντοπωλείου της ιταλικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αξία 566 εκατ. ευρώ, αφότου αυξήθηκε κατά 56% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Πολυτεχνείου του Μιλάνου.

Η ανάπτυξη του τομέα υπερ-τροφοδοτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το ίδιο ινστιτούτο να διαπιστώνει ότι η διανομή τροφίμων έκλεισε το 2021 με κέρδη 709 εκατ. ευρώ, ένα άλμα 19% από το 2020.

Τα περισσότερα ιταλικά εστιατόρια άρχισαν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες παράδοσης φαγητού για να επιβιώσουν από τους πρώτους περιορισμούς και τα lockdown της πανδημίας, με μια σειρά διαφορετικών εταιρειών και τεχνολογικών startups να κάνουν πλέον τον χώρο πολυπληθή, σύμφωνα με την Il Sole 24 Ore, οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας.

Στην αίτηση πτώχευσης της ePizza από τον Απρίλιο, η εταιρεία ανέφερε την πανδημία ως τον κύριο λόγο για τα προβλήματά της. Η εταιρεία έγραψε επίσης ότι η «εκθετική αύξηση» του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού στο σπίτι από εφαρμογές όπως οι Glovo, Deliveroo και Just Eat έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «απότομη μείωση των πωλήσεων» της ePizza.

Οι Ιταλοί χαίρονται

Αν και η Domino’s δεν έχει ακόμη σχολιάσει την εξέλιξη, οι Ιταλοί στο διαδίκτυο δεν φαίνεται να απογοητεύονται ιδιαίτερα από την είδηση.

«Η Domino’s κλείνει τα ιταλικά της εστιατόρια. Αντίο για πάντα στην πίτσα Χαβάη με ανανά», ανέφερε ένας τίτλος άρθρου που ανακοίνωνε την αποχώρηση της αλυσίδας στο ιταλικό επιχειρηματικό μέσο Affari Italiani.

Παρομοίως, οι Ιταλοί χρήστες του Twitter πήραν την είδηση με καλό μάτι.

«Ποιος θα το πίστευε ότι η πίτσα Domino’s δεν θα έπιανε ποτέ στην Ιταλία!», έγραψε ένας χρήστης.

«Έχοντας δοκιμάσει όλα τα franchise πίτσας στις ΗΠΑ, η Domino’s ήταν η λιγότερο …φαγώσιμη», έγραψε ένας άλλος στο Twitter. «Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπόρεσε να ανοίξει στην Ιταλία (ίσως ήταν καλύτερη εδώ, δεν ξέρω, δεν την έχω φάει ποτέ στην Ιταλία)».

Πηγή: fortune.com