Ιστορικά χαμηλά «βλέπει» η Carlyle για το γεν 

Ιστορικά χαμηλά «βλέπει» η Carlyle για το γεν 
Photo: pixabay.com
… Μπορεί όμως τα χειρότερα να έχουν παρέλθει

Κανένα άλλο νόμισμα ανεπτυγμένης χώρας δεν συγκρίνεται σε απώλειες έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, τα χειρότερα για το γεν φαίνεται να έχουν παρέλθει, με τη δύναμη του δολαρίου να έχει πλέον φτάσει στο peak της, δεδομένου ότι η Federal Reserves φέρεται να είναι αποφασισμένη να επιβραδύνει τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων, όπως αναφέρει ο επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας στην Carlyle Group Inc, Jason Thomas.

Ειδικότερα, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο ενώ θα ακολουθήσουν μικρότερες αυξήσεις, πριν σταματήσει το hiking λίγο πριν από τα  τέλη Μαρτίου, δήλωσε ο Thomas σε συνέντευξή του στο Τόκιο την Πέμπτη. 

Στη συνέχεια, το ιαπωνικό μπορεί  να ενισχυθεί πέρα ​​από το εύρος των 130 γεν έναντι του δολαρίου ή ακόμη και να πλησιάσει τα 125 γεν ανά δολάριο το επόμενο έτος, εφόσον οι προβλέψεις για βραδύτερες αυξήσεις αποδειχθούν μια ευρέως κοινή άποψη, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχόλια της Carlye έρχονται εν μέσω διιστάμενων απόψεων μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το αν το δολάριο κορυφώνεται, με τα νομίσματα να ανακάμπτουν έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Υπενθυμίζεται πως το γεν έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 18% φέτος, στη χειρότερη χρονιά από πλευράς απόδοσης μεταξύ των ομολόγων του Group 10.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές που στοιχηματίζουν υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου θα χρειαστεί να χαλαρώσουν τις θέσεις τους όταν η Fed σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, προκαλώντας «πολύ μεγάλες προσαρμογές από την άλλη πλευρά», είπε ο Thomas.

«Τα νομίσματα μπορεί να κινηθούν πολύ γρήγορα προς την άλλη κατεύθυνση – αυτό είναι ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του 2023».

Μια άνοδος 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, συνοδευόμενη από επιθετική ρητορική, μπορεί να σπρώξει το γεν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, ήτοι στα 151,95 ανά δολάριο. Μετά από αυτό, το ιαπωνικό νόμισμα είναι πιο πιθανό να ενισχυθεί, με βάση τις απόψεις του για τη Fed, είπε ο Thomas.

Το γεν σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου στα 139,90 την Παρασκευή.

Τα ιαπωνικά νοικοκυριά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις πλησιάζουν επίσης σε ένα σημείο όπου θα βρουν την αξία των ξένων περιουσιακών στοιχείων τους πολύ υψηλή σε σχέση με τις εγχώριες τιμές, προκαλώντας τον επαναπατρισμό και ωθώντας το γιεν, είπε ο Thomas.

«Υπάρχουν περισσότερα θετικά για το γεν παρά αρνητικά», πρόσθεσε.