Ιστορική απόφαση της FED: Έβαλε τέλος στα μηδενικά επιτόκια

Ιστορική απόφαση της FED: Έβαλε τέλος στα μηδενικά επιτόκια

Μετά από επτά χρόνια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά - Πώς αντέδρασαν οι αγορές. 

Την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια της από τα μηδενικά επίπεδα πήρε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επικαλούμενη την σταθερή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα, στην σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της FED αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 0,25% – 0,5% βάζοντας τέλος στην επταετή περίοδο μηδενικών επιτοκίων. Η αμερικανική τράπεζα προχώρησε επίσης και στην αύξηση του επιτοκίου προεξόφλησης στο 1% από το 0,75%.

Ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006, με ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής. «Η επιτροπή κρίνει ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος στις συνθήκες στην αγορά εργασίας φέτος και έχει την εύλογη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση η FED καθιστά σαφές ότι η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια«σταδιακή» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ότι θα αποφασίσει την επόμενη κίνηση δίνοντας προτεραιότητα στην παρακολούθηση του πληθωρισμού.

«Δεδομένης της σημερινής απόκλισης του πληθωρισμού από το 2%, η επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά την πραγματική και προσδοκώμενη πρόοδο προς τον στόχο για τον πληθωρισμό. Η επιτροπή αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν με τρόπο που θα δικαιολογεί μόνο σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια» σημειώνει η FED.

Με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η τράπεζα διευκρίνισε πως θα κινηθεί προς μια “σταδιακή” μόνο αύξηση των επιτοκίων καταλήγοντας στον μακροπρόθεσμο στόχο του 3,5%.

Δεδομένου ότι επενδυτές και αναλυτές είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το πραγματικό ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στον ρυθμό με τον οποίο θα συνεχίσει η Fed τα επιτόκια δανεισμού το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν προσεκτικά ώστε να μην προκαλέσουν πανικό στις αγορές, σημαντική ενίσχυση του δολαρίου που θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Οι χώρες που θα πλήξει περισσότερο μια αύξηση των επιτοκίων της Fed

Πώς αντέδρασαν οι αγορές
Η μέτρια αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε επί σχεδόν μια δεκαετία η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και στην ρευστότητα μετά την ύφεση της περιόδου 2009 – 2015. Η πολιτική αυτή είχε εξάλλου παγκόσμιες συνέπειες.

Αυτή η αλλαγή πορείας, που έρχεται σε αντίστιξη με την κλιμάκωση των πολιτικών χαλάρωσης που εφαρμόζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές, που ήδη ήταν νευρικές διαβλέποντας το τέλος της εποχής της προσφοράς «φθηνού χρήματος» και να αποσταθεροποιήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες, που ενδέχεται να δουν τους επενδυτές να εφορμούν ξανά στο δολάριο.

Η κίνηση που εισηγήθηκε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δεν είναι χωρίς κινδύνους, παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει επισήμως περί το 5% κα την εμπιστοσύνη να είναι συγκριτικά υψηλή.

Γύρω στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) το ευρώ κατέγραφε ελαφρά άνοδο έναντι του δολαρίου (στο 1: 1,0942, από 1:1,0930 την προηγουμένη στις 00:00), αφού η ισοτιμία άλλαξε πολλές φορές κατεύθυνση νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης της βιομηχανίας κατέγραφε άνοδο 0,60% και ο Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας άνοδο 0,67%, σε μια αντιστροφή της πτωτικής τάσης που καταγράφηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρά στο 2,288%. Αργά χθες βράδυ βρισκόταν στο 2,266%.

Η απόδοση των 30ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκε στο 2,99%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με μια ημέρα πριν (2,991%).

Η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί «σταδιακά», σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC. Η Επιτροπή προβλέπει ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται περί το 1,4% περί τα τέλη του 2016, κάτι που υποδεικνύει τρεις ως τέσσερις ακόμη αυξήσεις τους την ερχόμενη χρονιά.