Ιστορική απόφαση της Κίνας: Σπάει το κρατικό μονοπώλιο σε μια σειρά από τεράστιας σημασίας κλάδους

Ιστορική απόφαση της Κίνας: Σπάει το κρατικό μονοπώλιο σε μια σειρά από τεράστιας σημασίας κλάδους
epa07414160 Chinese President Xi Jinping appears on a screen during the opening of the second session of the 13th National People's Congress (NPC) outside the Great Hall of the People (GHOP) in Beijing, China, 05 March 2019. The NPC has over 3,000 delegates and is the world's largest parliament or legislative assembly though its function is largely as a formal seal of approval for the policies fixed by the leaders of the Chinese Communist Party. The NPC runs alongside the annual plenary meetings of the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC), together known as 'Lianghui' or 'Two Meetings'. EPA/ROMAN PILIPEY

Το Πεκίνο παίρνει μια ιδιαίτερα σημαδιακή στροφή προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

 

Η Κίνα θα διαχωρίσει την ιδιοκτησία των δικτύων και τη λειτουργία τους σε κλάδους που αποτελούν φυσικά μονοπώλια, για να βασίζονται πλήρως στην αγορά οι ανταγωνιστικές πτυχές της λειτουργίας τους, σύμφωνα με την έκθεση για το κυβερνητικό έργο. Οι μεταρρυθμίσεις θα εμβαθύνουν σε κλάδους, όπως της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των σιδηροδρόμων, αναφέρει η έκθεση που δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα, εν όψει της ετήσιας συνεδρίασης της εθνοσυνέλευσης.

Θα γίνουν επίσης προσπάθειες για να βελτιωθεί πολύ το αναπτυξιακό περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα, σημειώνει η έκθεση. Ακολουθώντας την αρχή της ανταγωνιστικής ουδετερότητας, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ίδια μεταχείριση για τις επιχειρήσεις, με οποιαδήποτε μορφή ιδιοκτησίας, όσον αφορά την πρόσβασή τους σε παραγωγικούς συντελεστές, την πρόσβασή τους στην αγορά και τις άδειες, την επιχειρηματική λειτουργία, τις κρατικές προμήθειες και τις δημόσιες προσφορές, σημειώνει.

Η Κίνα πρέπει να είναι «σταθερή» και «ακλόνητη» στην προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον νόμο και θα γίνει διόρθωση για κάθε περίπτωση που υπήρξε λανθασμένη απόφαση.

Διαβάστε ακόμη: Η Κίνα αυξάνει την πρόβλεψή της για το φετινό έλλειμμα – Αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές