Iστορική απόφαση: Tο σχεδόν 140 ετών βιομηχανικό είδωλο της Daimler, μητρικής της Mercedes-Benz, σπάει στα δύο

Iστορική απόφαση: Tο σχεδόν 140 ετών βιομηχανικό είδωλο της Daimler, μητρικής της Mercedes-Benz, σπάει στα δύο
30 September 2021, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: A lettering points to Daimler AG's corporate headquarters. At an online shareholder meeting of Daimler AG, the topic is the spin-off of the company's truck and bus division. It is to be floated on the stock exchange by Christmas. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι επενδυτές ψήφισαν υπέρ της διάσπασης της Daimler, μητρικής της Mercedes-Benz, σε δύο εταιρείες.

Σε μια προσπάθεια να …αποδιοργανώσει τον εαυτό του προτού άλλοι πάρουν την πρωτοβουλία, ο εφευρέτης του σύγχρονου αυτοκινήτου τερματίζει την ιστορία ενός αιώνα παράλληλης κατασκευής τόσο πολυτελών αυτοκινήτων όσο και εμπορικών φορτηγών.

Την Παρασκευή, οι μέτοχοι της Daimler AG ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης του διοικητικού συμβουλίου να σπάσει το σχεδόν 140 ετών βιομηχανικό είδωλο στη μέση – ένα μέρος να ασχολείται με τα αυτοκίνητα, το άλλο με φορτηγά – στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ονομάζεται Project Focus.

Με τη διάσπαση σε δύο πιο ευέλικτες εταιρείες που θα επικεντρώνονται στους αντίστοιχους τομείς τους, η διοίκηση στοχεύει στον εξορθολογισμό των λειτουργιών, στην απελευθέρωση της αξίας που «κοιμάται» μέσα στην τιμή της μετοχής, και στην καλύτερη προετοιμασία των λειτουργιών που την απαρτίζουν για ένα μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και αυτονομία.

«Είναι σωστό να πραγματοποιήσουμε αυτή την αναπροσαρμογή τώρα: αυτοκαθοριζόμενοι και από θέση ισχύος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ola Källenius στους επενδυτές κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέλευσης των μετόχων που συγκλήθηκε για να εγκρίνει τα σχέδιά του. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε δύο αδιαμφισβήτητους ηγέτες καινοτομίας που θα καθορίσουν τους ρυθμούς και στους δύο κλάδους».

Για πολλές δεκαετίες, η Mercedes-Benz καθόταν στην κορυφή του …Ολύμπου του κλάδου premium αυτοκινήτων, με την S-Class στην κορυφή της γκάμας της. Οι εύποροι αγοραστές αυτοκινήτων αγόραζαν το πολυτελές όχημα δύο φορές συχνότερα από τον αμέσως επόμενο ανταγωνιστή, ανεξάρτητα από το τι μπορούσαν να ονειρευτούν οι μηχανικοί των αντιπάλων, όπως η BMW.

Ωστόσο, η άφιξη του Model S της Tesla το 2012 και η επακόλουθη μετατόπιση των προτιμήσεων των πελατών προς ισχυρά, ηλεκτρικά οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων επαναπροσδιόρισαν τη σύγχρονη πολυτέλεια στο αυτοκίνητο, αποτελώντας μια άμεση απειλή για τη φήμη της Mercedes ως προς την καινοτομία.

Για να διεκδικήσει την ιστορική της θέση στον κλάδο, ο διευθύνων σύμβουλος Källenius θέλει να απελευθερώσει τη Mercedes από τα δεσμά μιας συγκεντρωτικής διοικητικής δομής που περιλαμβάνει διασυνδέσεις με τον βραχίονα εμπορικών οχημάτων του ομίλου του.

Ως αποτέλεσμα, η Daimler θα μετονομαστεί σε Mercedes-Benz Group AG, με ισχύ από τον Φεβρουάριο, και θα διαμορφωθεί γύρω από τον πυρήνα της επιχείρησης επιβατικών αυτοκινήτων, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες (πλην βαν) θα διαχωριστούν σε μια ξεχωριστή εισηγμένη εταιρεία.

Αυτή η νέα οντότητα, που θα ονομάζεται Daimler Truck Holding AG, έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της Mercedes, αλλά είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά των επαγγελματικών οχημάτων. Απασχολεί περίπου 100.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 35 κύριες εγκαταστάσεις, και το πρώτο εξάμηνο του 2021 πραγματοποίησε έσοδα ύψους 18,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με λειτουργικά κέρδη περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.