Ιστορική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ

Ιστορική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ

Το 2012 οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που υπερκέρασαν τις αμερικανικές εισαγωγές.

Ως ιστορική χρονιά μπορεί να περάσει στα οικονομικά ημερολόγια της Ελλάδας το 2012. Ως το έτος που οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν μετά από δύο δεκαετίες τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων προς τη χώρα μας.

To Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον επεξεργάστηκε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα εμφανίζει το 2012 εμπορικό πλεόνασμα 188 εκατ. δολαρίων. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη μείωση των αμερικανικών εξαγωγών το 2012 κατά 26,1% λόγω της ύφεσης στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές έπεσαν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία κάτω από το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων και διαμορφώθηκαν σε 801 εκατ. δολάρια, όταν τέσσερα χρόνια πριν,  το 2009 που αποτέλεσε και την κορυφαία χρονιά για τις εισαγωγές μας από την Αμερική, είχαν διαμορφωθεί σε 2,5 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς (το 2012 κατά 14,4% ), αγγίζοντας το 1 δισ. δολάρια (989 εκατ. δολ.). Εντυπωσιακό στοιχείο είναι επίσης ότι στην πρώτη δεκάδα των προϊόντων που εξάγουμε, μόνο ένα -οι ελιές- είναι αγροτικό προϊόν ενώ τα υπόλοιπα είναι βιομηχανικά.

Συγκεκριμένα το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ήταν για το 2012 οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακολουθούμενοι από τις συσκευασμένες ελιές και τα ξυραφάκια. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν προϊόντα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, εξαρτήματα από αεροπλάνα και ελικόπτερα, προϊόντα αλουμινίου (πλάκες, φύλλα κ.ά.), ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα, σωλήνες κάθε είδους από καθαρό χαλκό, τσιμέντο τύπου Portland και ορυκτέλαια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ενδέκατη θέση, καθώς εκεί βρίσκονται οι αντίκες άνω των εκατό ετών, οι οποίες μάλιστα εμφάνισαν αύξηση εξαγωγών σε σχέση με το 2011, της τάξης του 110% και διαμορφώθηκαν σε 24 εκατ. δολάρια.

Παρά το θετικό του εμπορικού ισοζυγίου, εύστοχη είναι η παρατήρηση των ερευνητών της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι αναφέρουν ότι τα κύρια βιομηχανικά προϊόντα των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ είναι συνολικά χαμηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς απουσιάζουν προϊόντα βαριάς/σύνθετης επεξεργασίας (πχ. προηγμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, βαρέα οχήματα, κλπ), όπως επίσης και προϊόντα που ενσωματώνουν καινοτομία-υψηλή τεχνολογία (υπολογιστικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλπ).

Ωστόσο, εάν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, είναι ότι τα βασικότερα προϊόντα που εισάγουμε είναι αυτά της κατηγορίας «βόμβες, χειροβομβίδες, τορπίλες, νάρκες, βλήματα κ.ά. πυρομαχικά και μέρη αυτών». Το εντυπωσιακό είναι ότι η κατηγορία αυτή παρουσιάζει αύξηση 306% σε σχέση με το 2011 και διαμορφώνεται σε 72,8 εκατ. δολάρια, καταλαμβάνοντας το 9,1% των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Το 2007 η κατηγορία αυτή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς καταλάμβανε μόνο το 0,1% των αμερικανικών εξαγωγών στην Ελλάδα με 1,7 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Μία μυστηριώδης αμερικανική επιτροπή