Ιστορική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη – Τι θα συζητήσει με τον Ερντογάν

Ιστορική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη – Τι θα συζητήσει με τον Ερντογάν

Απαραίτητη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, σήμερα το απόγευμα. Το «μενού» της συνάντησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αύριο θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά το 1933 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σχολή ως πρώην πρωθυπουργός. Πρόσκληση Ερντογάν στον Βαρθολομαίο που θα παραστεί στο δείπνο προς τιμή του Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, ενώ στη σημερινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Απαραίτητη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου:

  • οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα σε μία σειρά ζητήματα να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί,
  • να καταστούν σαφείς οι ελληνικές θέσεις και να αποφευχθούν παρανοήσεις,
  • να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση
  • και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί κατά τις ίδιες πηγές στα εξής σημεία:

1. Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρ Συμβουλίου Μαρτίου 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

2. Κυπριακό

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

3. Οικονομία

Όπως σημειώνουν οι πηγές της κυβέρνησης, με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών. Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης -Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κων/πολης – Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων – Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

4. Ενέργεια

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.

5.  Μεταναστευτικό/Περιφερειακές εξελίξεις/Ασφάλεια

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Θα δοθούν οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που θα συναντηθούν σύντομα, ενώ θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

6. Ευρωτουρκικές σχέσεις

Θα συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την Ε.Ε. σε σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία το πρωί της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Χάλκη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ξεναγηθεί στην Θεολογική Σχολή. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη Χάλκη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους της ελληνική μειονότητας.

Τουρκία: Αυτή είναι η δική μας ατζέντα για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

«Αύριο θα έχουμε μια πυκνή ατζέντα, όπως οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, τα ενεργειακά, ο TAP, ο Turkısh Stream, η τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, διαμηνύοντας πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί «καμιά ενέργεια που έχει στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας».

«Οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας στο πρακτορείο Anadolu πριν έρθει μας χαροποιούν. Αυτό δείχνει πως έχουν καλή και θετική πρόθεση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πρέπει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ιστορικά βήματα. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος τον λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

  • 16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι.
  • 16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
  • 18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
  • 19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

  • 09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
  • 11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
  • 18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.