Ιστορική γέφυρα στην Ολλανδία διαλύεται για να περάσει το γιοτ του Τζεφ Μπέζος

Ιστορική γέφυρα στην Ολλανδία διαλύεται για να περάσει το γιοτ του Τζεφ Μπέζος
Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos provides the keynote address at the Air Force Association's Annual Air, Space & Cyber Conference in Oxen Hill, MD, on September 19, 2018. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
Ο Τζεφ Μπέζος πλήρωσε ώστε το σούπερ γιοτ του να περάσει κάτω από μια γέφυρα στην Ευρώπη - ενώ πάνω από το ένα τρίτο των γεφυρών της Αμερικής καταρρέει.

Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος – επί του παρόντος ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – θα πληρώσει την ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ για να διαλύσει και στη συνέχεια να ξαναχτίσει μέρος μιας ιστορικής γέφυρας 95 ετών για να επιτρέψει στο νέο του σούπερ γιοτ, το ψηλότερο στον κόσμο, να περάσει και να βγει στη θάλασσα. Είναι μια κίνηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποδομή των γεφυρών στην πατρίδα του Μπέζος: τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια νέα μελέτη από την American Road & Transportation Builders Association (ARTBA) διαπιστώνει ότι το 36% των γεφυρών των ΗΠΑ, σχεδόν 224.000 συνολικά, χρειάζονται επισκευές. Περισσότερες από 43.500 από αυτές τις γέφυρες χαρακτηρίζονται τώρα ως «δομικά ανεπαρκείς» και οι αυτοκινητιστές στη χώρα διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθώς διασχίζουν αυτές τις ανεπαρκείς κατασκευές 167,5 εκατομμύρια φορές κάθε μέρα.

Το εκτιμώμενο κόστος για την αντικατάσταση όλων των δομικά ανεπαρκών γεφυρών στις ΗΠΑ είναι περίπου 58 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τα δεδομένα μέσης τιμής από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Με περιουσία 176,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Μπέζος θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλες αυτές τις γέφυρες, να αγοράσει το σούπερ γιοτ του και να έχει ακόμα 118 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η πόλη του Ρότερνταμ δεν έχει ακόμη εκτίμηση για το πόσο θα κοστίσει η αποδόμηση της γέφυρας, το ιστιοπλοϊκό σκάφος τριών ιστών του Μπέζος θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι με μήκος 417 πόδια και εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο νόμος για τις επενδύσεις υποδομής και τις θέσεις εργασίας (IIJA), που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, θα παρέχει στις πολιτείες νέους πόρους για να πραγματοποιήσουν επισκευές γεφυρών ύψους 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά αυτά τα χρήματα έχουν κολλήσει επειδή το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη θεσπίσει προϋπολογισμό για ολόκληρο το έτος 2022. Το τρέχον διάταγμα διατηρεί σταθερές τις δαπάνες για ομοσπονδιακά προγράμματα επισκευής στα επίπεδα του 2021 και πρόκειται να λήξει στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο Μπέζος υποστήριξε το σχέδιο για τις υποδομές του Μπάιντεν – ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τις διαδρομές παράδοσης, τα λιμάνια και το ευρυζωνικό διαδίκτυο από το οποίο εξαρτάται η Amazon. «Υποστηρίζουμε την εστίαση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην πραγματοποίηση τολμηρών επενδύσεων στις αμερικανικές υποδομές», ανέφερε ο Μπέζος σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Amazon. «Ανυπομονούμε να συναντηθούν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση για να βρουν τη σωστή, ισορροπημένη λύση».