Ιστορική στιγμή για την Alpha Bank: Τιτλοποιεί «κόκκινα δάνεια» ύψους 12 δισ. ευρώ

Ιστορική στιγμή για την Alpha Bank: Τιτλοποιεί «κόκκινα δάνεια» ύψους 12 δισ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας στοχεύει επίσης σε νέα δάνεια ύψους 14 δισ. ευρώ έως το 2022.

Την πραγματοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού της, προβλέπει μεταξύ άλλων το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank που ανακοινώθηκε την Τρίτη. Η συναλλαγή, ύψους 12 δισ. ευρώ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα κατά περίπου 73% και θα διαμορφώσει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) σε 20% και 10%, από 44% και 28% αντίστοιχα.

Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank προβλέπει επίσης:

– Αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μετά τη συναλλαγή, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας I (CET1) θα διατηρηθεί σε επίπεδα άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, με την τράπεζα να στοχεύει σε CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17% το 2022, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2). Η συναλλαγή δεν επιφέρει καμία αραίωση του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων (dilution).

– Το «Πρόγραμμα Εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσεων – HAPS», το οποίο εισήχθη πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφισθεί στο επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι θα έχει καταλυτική δράση ως προς τις ενέργειες για την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών. Πρόθεση της Alpha Bank είναι η χρήση εγγυήσεων έως 3,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος.

– Θετική οικονομική συγκυρία η οποία συμβάλλει στην επιτυχή έκβαση της συναλλαγής. Η τράπεζα θα αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που ενισχύονται από τη μείωση της αβεβαιότητας, τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή προς την ανάπτυξη, την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων. Παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές για την ελληνική αγορά, όπως αποδεικνύεται από τις επιτυχημένες συναλλαγές NPE έως σήμερα.

– Αναδιοργάνωση της πλατφόρμας διαχείρισης NPΕ της τράπεζας μέσα από τη συνεργασία της με μία ισχυρή και διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία. Με την πώληση των σχετικών δραστηριοτήτων και της υποδομής της τράπεζας προς την Cepal Hellas, θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας διαχείρισης («Νέα Cepal»), που θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο πλευρών, εξασφαλίζοντας γρήγορα τους απαραίτητους πόρους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων.

Αλλαγή σελίδας για την τράπεζα ώστε να υποστηρίξει την οικονομία και να επιστρέψει στην κερδοφορία

Το σχέδιο προβλέπει επίσης σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού που θα οδηγήσει σε εξομάλυνση του κόστους πιστωτικού κινδύνου (Cost of Risk) σε λιγότερο από 100 μονάδες βάσης και θα ενισχύσει την κερδοφορία.

– Μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου με στόχο ο Δείκτης Εξόδων προς Έσοδα (Cost/ Income) να υποχωρήσει κάτω από το 48% το 2022, με τη μείωση των εξόδων να αντισταθμίζει την κίνηση των εσόδων που θα προκαλέσει η απομόχλευση του ενεργητικού. Επιταχύνονται οι δράσεις βελτίωσης της αποδοτικότητας, με απτά αποτελέσματα ήδη από το 2019, μέσω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ η ανάθεση της διαχείρισης των NPE στη Νέα Cepal, μέσω της επικείμενης συναλλαγής, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω μείωση του κόστους έως το 2022.

– Νέες εκταμιεύσεις ύψους 14 δισ. ευρώ έως το 2022 στην πραγματική Οικονομία, με στόχο τη στήριξη των Ιδιωτών όσο και των Επιχειρήσεων. Έμφαση θα δοθεί στους τομείς υποδομών, ενέργειας, ακινήτων, ξενοδοχειακών/ τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας. Εντατικοποιούνται οι δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τομέων με υψηλές προοπτικές στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και τη βάση των περίπου 3,1 εκατ. πελατών της τράπεζας.

– Επιστροφή στην κερδοφορία για τις θυγατρικές της εκτός Ελλάδος, με έμφαση στην αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.   – Δημιουργία Γραφείου Μετασχηματισμού, αρμόδιου για την εφαρμογή του νέου στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας. Η τοποθέτηση γενικού διευθυντή Μετασχηματισμού, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής και η δημιουργία Γραφείου Μετασχηματισμού, με 10-15 εξειδικευμένα στελέχη, θα συμβάλουν στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων της τράπεζας.

Β.Ψάλτης: Η διαδικασία μετασχηματισμού θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας την οικονομική κρίση

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι ξεκινάει σήμερα η διαδικασία μετασχηματισμού της Alpha Bank, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο «θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και βελτιώνοντας σημαντικά την κερδοφορία μας».

«Η εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα που διαθέτουμε, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 12 δισ. ευρώ, η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για την αγορά. Θα αξιοποιήσουμε πλήρως το Πρόγραμμα Εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσεων (HAPS) που δημιουργείται μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης. Πρόθεσή μας είναι να ενσωματώσουμε την πλατφόρμα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας σε αυτήν της Cepal Hellas, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων τρίτων επενδυτών στην Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση κορυφαίου διεθνούς εταίρου που θα αναβαθμίσει τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Διαβεβαιώνουμε το προσωπικό μας που συμμετέχει στη συναλλαγή αυτή για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας του. Αυτή η μεγάλης κλίμακας εξυγίανση του ισολογισμού μας, δεν οδηγεί μόνον σε δραστική μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, αλλά μας επιτρέπει να δρομολογήσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου της τράπεζας, τοποθετώντας και πάλι τους πελάτες μας στο επίκεντρο και προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από μία πιο αποτελεσματική πλατφόρμα εξυπηρέτησης. Η αναδιάρθρωση της οργανωτικής μας δομής, με σαφή καταμερισμό αρμοδιοτήτων, και η προσήλωση της νέας διοικητικής μας ομάδας στις στρατηγικές προτεραιότητες και στην επίτευξη των στόχων μας, θα οδηγήσουν την Alpha Bank σε μία νέα εποχή», αναφέρει ο Βασίλης Ψάλτης.

Νέα διοικητική ομάδα και ισχυροποίηση της εταιρικής διακυβέρνησης

Το σχέδιο προβλέπει νέα, δυναμική διοικητική ομάδα. Σε συνέχεια των διοικητικών αλλαγών στις αρχές του 2019 με την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου (CEO) από το διοικητικό συμβούλιο, τοποθετούνται νέα μέλη στην εκτελεστική επιτροπή του Ομίλου. Η αποδεδειγμένη εμπειρία των νέων στελεχών, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την επιτυχία των στρατηγικών στόχων της τράπεζας.

Επίσης το σχέδιο προβλέπει εταιρική διακυβέρνηση με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Επαναπροσδιορισμός της δομής και του ρόλου των επιτροπών διακυβέρνησης με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη λήψη αποφάσεων. Σαφής ανάθεση αρμοδιοτήτων σε όλο τον οργανισμό. Προσήλωση στην απόδοση και την υπευθυνότητα. Προώθηση κουλτούρας αξιοκρατίας και αποτελεσματική διαχείριση ταλέντου σε όλο τον οργανισμό. Χρήση ορθών κινήτρων ώστε οι υπάλληλοι να πετυχαίνουν τους στόχους τους μέσω ενός νέου πλαισίου μεταβλητών αποδοχών.

Ειδικότερα οι αλλαγές σύμφωνα με ανακοίνωση είναι οι ακόλουθες:

– Διαχωρίζεται ο τομέας της λιανικής από τον τομέα της επιχειρηματικής τραπεζικής (Wholesale Banking) και τοποθετείται ένας γενικός διευθυντής σε καθένα από αυτούς. Ο Ιωάννης Εμίρης ορίζεται γενικός διευθυντής Επιχειρηματικής Τραπεζικής (Wholesale Banking) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επικεφαλής της στρατηγικής της Τράπεζας στους τομείς της δραστηριότητας επιχειρηματικής τραπεζικής. Ο Ισίδωρος Πάσσας ορίζεται γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Θα είναι υπεύθυνος για τη νέα μας πελατοκεντρική προσέγγιση στο πεδίο της λιανικής τραπεζικής.

– Ο Σπύρος Φιλάρετος, επικεφαλής των εσωτερικών λειτουργιών της Τράπεζας (Chief Operating Officer – COO) και από το 2017 αρωγός των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού, ορίζεται επικεφαλής της νέας μονάδας Ανάπτυξης & Καινοτομίας, που θα αναφέρεται απευθείας στον CEO. Αντικείμενο της μονάδας αυτής, που θα ιδρυθεί έως το τέλος του έτους, θα είναι ο σχεδιασμός και η οικοδόμηση του μέλλοντος της Τράπεζας, μέσα από την αναβάθμιση της σημασίας και των στόχων του προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καθώς και η χάραξη του οδικού χάρτη για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, προηγμένων συστημάτων αναλύσεως δεδομένων (advanced data analytics) και καινοτόμων μέσων εργασίας. Ο Σπύρος Φιλάρετος παραμένει γενικός διευθυντής της Τράπεζας και, μέχρι το διορισμό νέου COO εντός των επομένων μηνών, θα διατηρήσει τη θέση του Chief Operating Officer.

Ο Αρτέμιος Θεοδωρίδης, επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με την εκτενή τραπεζική του εμπειρία σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, θα ηγηθεί της διαδικασίας μεταβίβασης της δραστηριότητας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας στη Cepal Hellas και εν συνεχεία της πώλησης της ενοποιημένης δραστηριότητας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων («Νέα Cepal») στους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο Project Galaxy, την συναλλαγή τιτλοποίησης ύψους 12 δισ. Κατά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, θα ορισθεί ως Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal, ενώ μέχρι τότε, θα παραμείνει επικεφαλής της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας ως γενικός διευθυντής.

• Ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου ορίστηκε γενικός διευθυντής και Chief Financial Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη επίτευξης των στόχων της Τράπεζας στους τομείς της αποδοτικότητας, των εποπτικών κεφαλαίων και του ελέγχου του κόστους. Με την εκτενή του εμπειρία σε συναλλαγές στρατηγικής σημασίας, θα αναλάβει την υλοποίηση της συναλλαγής τιτλοποίησης Galaxy.

• Ο Sergiu Oprescu ορίστηκε γενικός διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επιβλέποντας τις θυγατρικές της Τράπεζας σε τέσσερις χώρες με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων και την ευθυγράμμισή τους με τους βασικούς στόχους του Ομίλου.

• Ο Νίκος Σαλακάς ορίστηκε γενικός διευθυντής – Chief Legal and Governance Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Εταιρικής Διακυβέρνησης, των Νομικών Υπηρεσιών και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Τράπεζα. Με τη βαθιά νομική εξειδίκευσή του θα συμβάλλει στην υλοποίηση των συναλλαγών (transaction execution) που περιλαμβάνονται στο τριετές πλάνο της Τράπεζας.

• Ο Σπύρος Ανδρονικάκης, Γενικός Διευθυντής και Chief Risk and Credit Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, παραμένει επικεφαλής των τομέων ευθύνης του, δηλαδή του πιστωτικού κινδύνου και της διαχείρισης κινδύνων.

Προκειμένου να διασφαλισθεί η επιτυχής υλοποίηση του μετασχηματισμού της μέσω του στρατηγικού πλάνου, η Τράπεζα θα δημιουργήσει θέση Γενικού Διευθυντή – Chief Transformation Officer (CTO), μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο CTO, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών, θα υποστηρίζεται από ένα υψηλού επιπέδου, ευέλικτο Γραφείο Μετασχηματισμού.

Πέραν των ανωτέρω, η Διοικητική Ομάδα ενισχύεται και στους ακόλουθους τομείς:

• Η Φραγκίσκη Μελίσσα θα ορισθεί εντεταλμένη γενική διευθύντρια – Chief Human Resources Officer, αναφερόμενη απ’ ευθείας στον CEO. Η Φραγκίσκη Μελίσσα, με μακρά εμπειρία σε μονάδες Ανθρωπίνου Δυναμικού πολυεθνικών εταιρειών, επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει το νέο της ρόλο στις αρχές 2020. Μέχρι τότε η Πηνελόπη Κονιδάρη θα παραμείνει στην υφιστάμενη θέση της στην Τράπεζα ως εντεταλμένη γενική διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού. Εν συνεχεία θα ορισθεί ειδικός σύμβουλος στον CEO, εστιάζοντας σε θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού και παρέχοντας, με την πολύτιμη εμπειρία της, υποστήριξη κατά την μεταβατική περίοδο.

Δημιουργείται μία νέα ανώτερη διεύθυνση μαρκετινγ και επικοινωνίας, με αντικείμενο την εταιρική επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και το μάρκετινγκ. Ο Γιώργος Τερζής θα ορισθεί επικεφαλής της μονάδας, αναφερόμενος απ’ ευθείας στον CEO.

Στο πλαίσιο της οργανωτικής αυτής αναδιάρθρωσης, η εκτελεστική επιτροπή της Τράπεζας θα απαρτίζεται, από τις 2 Δεκεμβρίου 2019, από τα ακόλουθα μέλη:

• Βασίλειος Ψάλτης, Chief Executive Officer

• Σπύρος Φιλάρετος, Chief Operating Officer

• Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής – Non-Performing Loans

• Ιωάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής – Wholesale Banking

• Ισίδωρος Πάσσας. Γενικός Διευθυντής – Retail Banking

• Sergiu Oprescu, Γενικός Διευθυντής – International Network

• Σπύρος Ανδρονικάκης, Γενικός Διευθυντής – Chief Risk Officer

• Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής – Chief Financial Officer

• Νίκος Σαλακάς, Γενικός Διευθυντής – Chief Legal and Governance Officer

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο Γεώργιος Αρώνης δήλωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει στο τέλος Ιανουαρίου 2020 από την υφιστάμενη θέση του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος – Retail and Wholesale Banking. Ακολούθως θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τράπεζα ως Ειδικός Σύμβουλος του CEO, διασφαλίζοντας την ομαλή ανάληψη καθηκόντων από τους νέους γενικούς διευθυντές λιανικής Τραπεζικής και Wholesale Banking. Ενόψει αυτών, ο Βασίλειος Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, δήλωσε : «Για περισσότερα από 15 χρόνια ο Γιώργος Αρώνης διετέλεσε επικεφαλής της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Τράπεζας, αναλαμβάνοντας διοικητικές θέσεις στις μονάδες Λιανικής και Wholesale Banking. Με την καθοδήγησή του η Alpha Bank εδραίωσε ηγετική θέση σε διάφορους τομείς και προϊόντα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Ο Γιώργος υπήρξε μέντορας για πολλά διοικητικά στελέχη αλλά και προσωπικός φίλος. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα του σχέδια».