Ιστορική στροφή από Bank of Japan: Eγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια

Ιστορική στροφή από Bank of Japan: Eγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια
Bank of Japan Governor Kazuo Ueda attends the House of Representatives Committee on Financial Affairs at the Diet building in Tokyo on April 18, 2023.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masanori Genko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Στο εύρος 0%-0,1% διαμόρφωσε τα επιτόκια η Bank of Japan

Aύξησε τα επιτόκια ια πρώτη φορά από το 2007 η Bank of Japan, εγκαταλείποντας το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων λόγω των ισχυρών μισθολογικών κερδών φέτος.

Όπως όμως υπογράμμισε η κεντρική τράπεζα, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένης της εύθραυστης ανάπτυξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ειδικότερα, η BOJ αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της στο εύρος 0% σε 0,1% από -0,1%, σύμφωνα με δήλωσή της στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής της τον Μάρτιο. Το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της Ιαπωνίας είχε τεθεί σε ισχύ από το 2016.

Η BOJ κατήργησε επίσης την πολιτική της για έλεγχο της καμπύλης απόδοσης των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, την οποία έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμης λήξης τίτλων, αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα όπως απαιτείτο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας “σε γενικές γραμμές του ίδιου επιπέδου” με πριν – επί του παρόντος περίπου 6 τρισεκατομμύρια γιεν το μήνα.

Στο πλαίσιο εγκατάλειψης της ποσοτικής χαλάρωσης, η BOJ είπε ότι θα σταματήσει να αγοράζει χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια και ιαπωνικά καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα (J-REITS). Δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει σταδιακά τις αγορές εμπορικών τίτλων και εταιρικών ομολόγων, με στόχο να σταματήσει αυτή την πρακτική σε περίπου έναν χρόνο.

Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν μια ιστορική στροφή και αντιπροσωπεύουν την πιο απότομη οπισθοδρόμηση σε μια από τις πιο επιθετικές ασκήσεις νομισματικής χαλάρωσης στον κόσμο, που είχε ως στόχο να βγάλει την ιαπωνική οικονομία από το αποπληθωριστικό σπιράλ της.

Το ιαπωνικό γιεν αποδυναμώθηκε έως και στα 149,92 έναντι του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις, ενώ ο Nikkei κινείτο μεταξύ ζημιών και κερδών. Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων 10 και 30 ετών μειώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις της BOJ.

Ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι το αποτέλεσμα των φετινών ετήσιων διαπραγματεύσεων για τους μισθούς “shunto” θα ήταν το κλειδί για βιώσιμες αυξήσεις τιμών. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένει ότι οι υψηλότεροι μισθοί θα οδηγήσουν σε ένα “ενάρετο σπιράλ”, με την εγχώρια ζήτηση να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

“Οι τιμές των υπηρεσιών συνέχισαν να αυξάνονται μέτρια, εν μέρει λόγω των μέτριων αυξήσεων των μισθών που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής”, ανέφερε η BOJ σε ανακοίνωσή της.

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τους ανοιξιάτικους μισθούς “shunto” μεταξύ των Ιαπώνων εργοδοτών και των συνδικαλισμένων εργαζομένων τους έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει μέση σταθμισμένη αύξηση 3,7% στη βασική αμοιβή, δήλωσε την Παρασκευή η Rengo, η μεγαλύτερη ομοσπονδία συνδικάτων της Ιαπωνίας στην πρώτη της προσωρινή ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: