Ιστορικό υψηλό για τον πληθωρισμό στη Γερμανία – “Σκαρφάλωσε” στο 8,8%

Ιστορικό υψηλό για τον πληθωρισμό στη Γερμανία – “Σκαρφάλωσε” στο 8,8%
Workers stand on a mobile lift next to the Reichstag building which houses the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on September 30, 2021. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) Photo: AFP
Η μεγάλη ανησυχία ιστορικά των οικονομικών επιτελείων στη Γερμανία είναι να μη γυρίσει η χώρα στην περίοδο του υπερπληθωρισμού μετά τον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.

Ο πληθωρισμός στην Γερμανία επιταχύνθηκε σε υψηλό όλων των εποχών λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπολογιζόμενες βάσει εναρμονισμένων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με τη συγκλίνουσα εκτίμηση αναλυτών στο Bloomberg.

Το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησε στην εκτόξευση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, αν και ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την προσωρινή κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης καυσίμων και των εξαιρετικά φθηνών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Αυτά τα μέτρα λήγουν σύντομα, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών θα επιταχυνθεί περαιτέρω. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ανακοινώνονται την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσουν νέα αύξηση ρεκόρ 9%, λένε αναλυτές.

Η Bundesbank βλέπει τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αγγίζει περίπου το 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θεωρεί τις προοπτικές εξαιρετικά αβέβαιες λόγω της «ασαφούς κατάστασης» στις αγορές εμπορευμάτων – συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η κύρια ανησυχία για την ήπειρο στο σύνολό της, με την ΕΚΤ να αντιμετωπίζει όχι μόνο την πρόκληση του πρωτοφανούς πληθωρισμού αλλά και τη συνακόλουθη συμπίεση του κόστους ζωής που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι έχει ήδη πυροδοτήσει ύφεση στο μπλοκ των 19 κρατών.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις 8 Σεπτεμβρίου, ορισμένοι διατύπωσαν την ιδέα μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, παρόμοια με τα πιο επιθετικά βήματα που έλαβε πρόσφατα η Federal Reserve.

Η μεγάλη ανησυχία ιστορικά των οικονομικών επιτελείων στη Γερμανία είναι να μη γυρίσει η χώρα στην περίοδο του υπερπληθωρισμού μετά τον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.

Πρόκειται για τον μεγάλο φόβος που σκίζει την καρδιά της Bundesbank: όταν μετά την ήττα της Γερμανίας, ο υπερπληθωρισμός επηρέασε αρνητικά το χάρτινο γερμανικό μάρκο, που ήταν το επίσημο νόμισμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη μοιραία τριετία 1921-1923 (100 χρόνια πριν) και ο πληθωρισμός έλαβε την ακραία μορφή του ως υπερπληθωρισμός.

Πακέτο μέτρων ανακούφισης των πολιτών θα ανακοινώσει «πολύ γρήγορα» η κυβέρνηση, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λάβει «πολύ γρήγορα» αποφάσεις για την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος πάντως τόνισε ότι σε σχέση με πριν από λίγους μήνες η Γερμανία είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

«Κανείς δεν πρέπει να αφεθεί μόνος με τα προβλήματά του», τόνισε ο κ. Σολτς στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να είναι «όσο το δυνατόν πιο προσαρμοσμένα, όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Ο καγκελάριος εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στις προσπάθειες αντιστάθμισης της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι τερματικοί σταθμοί υγραερίου κατασκευάζονται στις γερμανικές ακτές με «απίστευτο» ρυθμό, δήλωσε και οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου έχουν ήδη γεμίσει σε ποσοστό άνω του 82%. Η κατάσταση της ασφάλειας του εφοδιασμού είναι «πολύ καλύτερη» από ό,τι πριν από λίγους μήνες, πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς.