Ιστορικό ρεκόρ στο CO2 με τον πλανητικό πυρετό να επιδεινώνεται

Ιστορικό ρεκόρ στο CO2 με τον πλανητικό πυρετό να επιδεινώνεται
epa08098493 A handout photo made available by the Department of Environment, Land, Water & Planning of Gippsland region in Australia on 02 January 2020, showing smoke billowing from a fire burning at East Gippsland, Victoria, Australia. More than 800,000 hectares have been burnt in Victoria's destructive East Gippsland. According to reports, at least 17 people have died and thousands have been evacuated due to catastrophic bushfires in Australia so far. EPA/DELWP GIPPSLAND HANDOUT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δυσοίωνο ορόσημο στην πορεία θέρμανσης του πλανήτη.

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, του κυριότερου αερίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, έφθασε προ ημερών για πρώτη φορά στο επίπεδο ρεκόρ των 421,21 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού αναφοράς του Παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα στην κορυφή ηφαιστείου στη Χαβάη.

Πρόκειται για ένα δυσοίωνο ορόσημο στην πορεία θέρμανσης του πλανήτη, ο οποίος οδεύει προς διπλάσια επίπεδα διοξειδίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (εκτιμώνται σε περίπου 278 ppm), κάτι που πιθανώς θα συμβεί στη δεκαετία του 2060.

Ο σταθμός της Χαβάης παρακολουθεί συνεχώς τον καιρό και τη χημεία της ατμόσφαιρας από τη δεκαετία του 1950 και οι διαχρονικές καταγραφές του θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Όταν ο σταθμός του Μάουνα Λόα ξεκίνησε τις μετρήσεις στο τέλος της δεκαετίας του ’50, οι συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού CO2 ήταν περίπου 315 μέρη ανά εκατομμύριο. Το προηγούμενο Σάββατο είχαν διαμορφωθεί σε 421,1 ppm για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς ποτέ έως τώρα δεν είχαν υπάρξει μετρήσεις πάνω από τα 420 ppm.

Αν και το επίπεδο των 421,21 ppm ήταν η μέτρηση του μέσου επιπέδου του διοξειδίου μόνο σε μία μέρα, τα μέσα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών είναι άνω των 417 ppm και τα μέσα ετήσια επίπεδα για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 416 ppm.

Περίπου οι μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν για δεκαετίες στην ατμόσφαιρα και επιφέρουν σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Η Γη είναι ήδη σχεδόν δύο βαθμούς Κελσίου θερμότερη σε σχέση με την περίοδο πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Στοιχεία από πυρήνες πάγου δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 800.000 ετών τουλάχιστον.