Εισβολή στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο – Aνοιχτό το ενδεχόμενο για β’ γύρο

Εισβολή στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο – Aνοιχτό το ενδεχόμενο για β’ γύρο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέες ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ουκρανό αξιωματούχο.

Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών εντός των προσεχών ημερών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την “αποναζιστικοποίηση” της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα “ουδέτερο καθεστώς” του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε “την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του” ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

– Πρώτον, άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
– Δεύτερον, προστασία των αστικών υποδομών,
– Τρίτον, εξασφάλιση των οδικών αξόνων, πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες, ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με τη γαλλική ανακοίνωση, ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άμεση ένταξη βάσει μιας ειδικής διαδικασίας, καθώς αμύνεται από εισβολή ρωσικών δυνάμεων.

Νέες ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση, με νέες εκρήξεις να σημειώνονται στην ανατολική πλευρά του Κιέβου. Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για ισχυρές εκρήξεις, ενώ παράλληλα δεν σταματούν να ηχούν και σειρήνες πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, επειδή έχουν απογοητευτεί με την αργή έως τώρα προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναμένουμε ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να κινούνται προς την πόλη και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Η Ουκρανία μετρά τις πληγές της εξαιτίας της ρωσικές επιθετικότητας καθώς μεγάλες πόλεις υφίστανται πυρά. Η κομβικής σημασίας πόλη Χάρκοβο φιλοξένησε για ακόμη ένα 24ωρο το πιο σκληρό πρόσωπο του δράματος της σύρραξης, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται.

Από τους τελευταίους βομβαρδισμούς σκοώθηκε μια γυναίκα ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 31. Ανάμεσα στους τραυματίες 15 στρατιωτικοί και 16 άμαχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν επτά νεκροί και 44 τραυματίες, ανάμεσά τους 20 στρατιώτες.

Το Χάρκοβο, το οποίο έχει βιώσει μερικές από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής, χτυπήθηκε από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ρωσικές θέσεις τη Δευτέρα ενώ ενδεικτικό της αλλαγής τακτικής του Πούτιν είναι ένα βίντεο που δείχνει περιοχή γύρω από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο να καλύπτεται από εκρήξεις.