Ισχυρή ανάκαμψη για τη Meta, με ώθηση από την «απαγορευμένη» Κίνα

Ισχυρή ανάκαμψη για τη Meta, με ώθηση από την «απαγορευμένη» Κίνα
France, Perigueux, 2022-11-09. Illustrative photography of the META company, created by Mark Zuckerberg. Photograph by Romain Longieras / Hans Lucas. France, Perigueux, 2022-11-09. Photographie d illustration de la societe META, cree par Mark Zuckerberg. Photographie de Romain Longieras / Hans Lucas. (Photo by Romain Longieras / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, η Meta αναφέρει ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 23% έναντι του 2022

Μπορεί να της απαγορεύτηκε να δραστηριοποιείται στην Κίνα, ωστόσο η Meta συνεχίζει να αναπτύσσεται θεαματικά λαμβάνοντας ώθηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, η Meta αναφέρει ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 23% έναντι του 2022, γεγονός που καταδεικνύει την ικανότητά της να αντεπεξέρχεται στη δύσκολη αγορά ψηφιακών διαφημίσεων καλύτερα από ανταγωνιστές της όπως το Snap και το X (παλαιότερα γνωστά ως Twitter).

Η οικονομική διευθύντρια της Meta Σούζαν Λι είπε ότι οι κινεζικές εταιρείες είχαν σημαντικό ρόλο αυτό το τρίμηνο. Το διαδικτυακό εμπόριο και τα τυχερά παιχνίδια «ωφελήθηκαν από τις δαπάνες διαφημιζόμενων από την Κίνα που προσεγγίζουν πελάτες σε άλλες αγορές» είπε η Λι. Αυτό σημαίνει ότι οι κινεζικές εταιρείες ξοδεύουν πολλά χρήματα στις πλατφόρμες της Meta, το Facebook και το Instagram, για να στείλουν στοχευμένες διαφημίσεις στα δισεκατομμύρια χρήστες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών της Meta, η Λι είπε ότι η κατηγορία Υπόλοιπος Κόσμος παρουσίασε την ισχυρότερη ανάπτυξη, +36%. Ακολουθεί η Ευρώπη με +35%, ακολουθούμενη από την Ασία-Ειρηνικό με +19% και τη Βόρεια Αμερική με +17%. «Η Βραζιλία συνέβαλε σημαντικά στην επιτάχυνση της διείσδυσής μας στην περιοχή, εν μέρει λόγω της αυξημένης ζήτησης Κινέζων διαφημιζόμενων που στοχεύουν χρήστες στη Βραζιλία», είπε η Λι.

Αποκλεισμός

Υπενθυμίζεται πως Facebook, Google και  Twitter έχουν απαγορευτεί στην Κίνα λόγω του Μεγάλου Τείχους προστασίας της χώρας. Το Facebook και οι εφαρμογές του δεν ήταν προσβάσιμες εκεί από το 2009.

Ωστόσο, η Meta έχει δει μια «μακροπρόθεσμη τάση συνολικής ανάπτυξης» από την αγορά της Κίνας, είπε η Li – αν και υπήρξαν ορισμένες «περίοδοι αστάθειας». Για παράδειγμα, τα δύο τελευταία χρόνια αμαυρώθηκαν από υψηλότερα έξοδα αποστολής λόγω της πανδημίας Covid.

Αλλά με την κινεζική οικονομία να ανοίγει περισσότερο φέτος και τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας να χαλαρώνουν, οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιούν τη Meta ως σημαντικό εργαλείο.

Τελικά, «οι δαπάνες από τους Κινέζους διαφημιστές επιταχύνθηκαν για εμάς το 3ο τρίμηνο», είπε η Li, προσθέτοντας ότι «το χαμηλότερο κόστος αποστολής και η χαλάρωση των κανονισμών στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών αποτελούν ούριους ανέμους». Η Λι τόνισε «την πιθανότητα αστάθειας στο μέλλον» επειδή «υπάρχουν πολλοί μακροοικονομικοί παράγοντες που είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν». Συγκεκριμένα, η Λι ανέφερε την απρόβλεπτη γεωοικονομική ένταση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Παρατηρήσαμε πτώση στις διαφημίσεις στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, που συσχετίζονται με την έναρξη της σύγκρουσης, η οποία αποτυπώνεται στις προοπτικές εσόδων μας για το τέταρτο τρίμηνο», είπε η Λι. «Είναι όμως δύσκολο για εμάς να αποδώσουμε την ύφεση της ζήτησης απευθείας σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο γεωπολιτικό γεγονός».

Αποτελέσματα

Στο μεταξύ, ισχυρές επιδόσεις σημείωσε η Meta στο τρίτο τρίμηνο καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 4,39 δολαρίων ανά μετοχή με τους αναλυτές της LSEG να αναμένουν 3,63 δολάρια ανά μετοχή ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 34,15 δισ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων για 33,56 δισ. δολάρια.

Μάλιστα αυξήθηκαν κατά 23%, με τον μεγαλύτερο ρυθμό από το 2021. Οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες έφτασαν τους 2,09 δισ. και οι μηνιαίοι ενεργοί ανήλθαν τους 3,05 δισ.

Η μετοχή της Meta μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδίζει άνω του 4% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης η μετοχή έκλεισε στα 299,53 δολάρια με απώλειες 4,17%.

Για το τέταρτο τρίμηνο, η Meta ανακοίνωσε ότι αναμένει έσοδα από 36,5 έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προοπτικές συνολικών εξόδων της για το 2023 θα κυμανθούν από 87 έως 89 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 88-91 δισ. δολάρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: