Ισχυρή ανάπτυξη 2,1% για την ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο του 2024

Ισχυρή ανάπτυξη 2,1% για την ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο του 2024
An EU and a Greek flag wave in front of the ancient temple of Parthenon atop the Acropolis hill in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant "No" to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks.. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS (Photo by ARIS MESSINIS / AFP) Photo: AFP
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις επενδύσεις να αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης.

Η ελληνική οικονομία κατέγραψε δυναμική ανάπτυξη 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανάπτυξη αυτή ξεπερνά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για 2,2% και πλησιάζει τον στόχο της κυβέρνησης για 2,5% το 2024. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις επενδύσεις να αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης.

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν αύξηση 7,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και 2,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 5,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,6% σε τριμηνιαία βάση αλλά αύξηση 3,1% σε ετήσια βάση.

Παρά την ανθεκτικότητα της κατανάλωσης και τη δυναμική των επενδύσεων, οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

1. Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1%.

2. Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%.

Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2024 επιβεβαιώνουν την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών, δημοσιονομικών στόχων του έτους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο X ( πρώην twitter), σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Προσέθεσε δε, ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την σύγκλιση και όχι οι μαγικές συνταγές που υπόσχονται κάποιοι άλλοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: