Ιταλία: Διατηρείται το προβάδισμα για τη συντηρητική συμμαχία στις δημοσκοπήσεις

Ιταλία: Διατηρείται το προβάδισμα για τη συντηρητική συμμαχία στις δημοσκοπήσεις

Το προβάδισμα της συντηρητικής συμμαχίας παραμένει ισχυρό, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στην Ιταλία ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Βάσει των στοιχείων του κέντρου πολιτικής ανάλυσης Termometro Politico, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας με 24,3% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23,5%.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι “πείθει” το 14,3% των ψηφοφόρων, ενώ τέταρτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 11,1%. Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς το παρόν δεν ξεπερνά το 7,3%.

Τον νέο, “κεντρώο πολιτικό πόλο”, που απαρτίζεται από το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την πολιτική δύναμη Azione (Δράση) του πρώην υπουργού οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, προτίθεται να ψηφίσει το 4,9% του στατιστικού δείγματος.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, συνολικά η συντηρητική συμμαχία, στις διάφορες δημοσκοπήσεις προηγείται σημαντικά της κεντροαριστερής και το συνολικό προβάδισμα, ανάλογα με την δημοσκοπική εταιρία, ξεκινά από 10 ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει μέχρι και τις 15. Προς το παρόν, η κυριαρχία της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας δεν δείχνει να απειλείται ούτε από την δημιουργία της κεντρώας συμμαχίας των Ματέο Ρέντσι και Κάρλο Καλέντα, η οποία έχει ως κύριο σημείο αναφοράς την “ατζέντα” της κυβέρνησης Ντράγκι.

Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως από το τι θα επιλέξουν τελικά οι αναποφάσιστοι έως τώρα ψηφοφόροι. Η ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι θα πρέπει να δείξει αν επιθυμεί να συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους ή αν να προσπαθήσει να αλλάξει, έστω και προσωρινά, πορεία πλεύσης.

Η κίνηση της Μελόνι να κάνει “retweet” σε εικόνες βιασμού 55χρονης Ουκρανής, που βιάστηκε από αφρικανό μετανάστη (τις οποίες είχε αναρτήσει γνωστό ιταλικό μέσο ενημέρωσης), προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις, όχι μόνο στον πολιτικό χώρο, αλλά και στο διαδίκτυο και στο σύνολο, σχεδόν, του ιταλικού Τύπου. Το Twitter αποφάσισε πριν από λίγο να “κατεβάσει” την σχετική ανάρτηση της Μελόνι, διότι δεν σέβεται τους κανόνες λειτουργίας του.

Παράλληλα η κίνησή της προέδρου των Αδελφών της Ιταλίας να συμπεριλάβει στις “κοινωνικά εσφαλμένες συμπεριφορές” την βουλιμία και την ανορεξία των εφήβων και νέων, κατακρίθηκε αυστηρά από την κεντροαριστερή και κεντρώα παράταξη και από σημαντικό αριθμό νέων γυναικών και ανδρών που, και στην Ιταλία, δίνουν καθημερινά μάχη κατά των διατροφικών διαταραχών.