Ιταλία: Στην Ελλάδα το στρατηγείο της ΕΕ για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

Ιταλία: Στην Ελλάδα το στρατηγείο της ΕΕ για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα
(Ξένη Δημοσίευση) Στο πλαίσιο κατάπλου στον λιμένα του Πειραιά, η Φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου HMS KENT πραγματοποίησε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΔΑΝΙΟΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΕΘΑ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η κεντρική διοίκηση από την επιχείρηση στην ξηρά θα εδρεύει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera πως το στρατηγείο για την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα θα ειναι η Ελλάδα.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επεξεργάζονται βήμα προς βήμα την επιχείρηση αυτή. Η χώρα μου θα έχει την ευθύνη για το επιχειρησιακό μέρος της αποστολής στη θάλασσα, αλλά η κεντρική διοίκηση από την επιχείρηση στην ξηρά θα εδρεύει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα συνεργαστεί με την αποστολή που ονομάζεται «Ασπίδες» αρχικά με το αντιτορπιλικό Caio Duilio.«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την επιχείρηση μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Ωστόσο, θα πρέπει να προστεθούν και άλλες χώρες της Ένωσης» συμπλήρωσε ο Ταγιάνι.

Σε σχέση με την προοπτική αποδυνάμωσης των επιθέσεων των Χούθι, ο Ταγιάνι εξέφρασε την ελπίδα για ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα μετά την έναρξη της ευρωπαϊκής αποστολής, το οποίο «μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της έντασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή, με προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία».

«Δεν αποθαρρυνόμαστε από τις απειλές των Χούτι. Υπερασπιζόμαστε το εμπορικό κίνημα, δεν επιτιθέμεθα σε κανέναν, αλλά δεν θέλουμε να μας επιτεθεί κανείς. Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη θαλάσσια κυκλοφορία: αν υπάρξουν επιθέσεις, θα απαντήσουμε υπερασπιζόμενοι τα ιταλικά εμπορικά πλοία.Αυτό πρέπει να είναι πολύ σαφές» είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Το αίτημα Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι τη Λάρισα για στρατηγείο της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα είχε την περασμένη εβδομάδα προτείνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν, για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση. Ευχαριστώ πολύ», είχε αναφέρει κατά την προσέλευσή του στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός.

Στην συνέχεια με ανάρτησή του στο Χ (πρώην tWITTER), κ. Δένδιας είχε σημειώσει: «Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: