Ιταλία: Την Τετάρτη το πρωί η ομιλία Ντράγκι στη Γερουσία – Το απόγευμα η ψήφος εμπιστοσύνης

Ιταλία: Την Τετάρτη το πρωί η ομιλία Ντράγκι στη Γερουσία – Το απόγευμα η ψήφος εμπιστοσύνης
epa10031979 Italian Prime Minister Mario Draghi gives a press conference at the end of a EU Summit in Brussels, Belgium, 24 June 2022. EU member states leaders addressed the latest developments concerning the Russian invasion of Ukraine, the membership applications from Ukraine, Moldova and Georgia and economic issues. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως έγινε γνωστό από το ιταλικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα πάρει τον λόγο αύριο στην Γερουσία στις 9.30 το πρωί, τοπική ώρα. Με την ομιλία του αυτή, ο Ντράγκι αναμένεται να κάνει γνωστό αν εννοεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία, ή να παραιτηθεί οριστικά. Γύρω στις 11, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των διαφόρων εκπροσώπων των κομμάτων.

Αύριο στις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα, πάντα στη Γερουσία, θα ξεκινήσει η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, γύρω στις 7.30.

Την Πέμπτη το πρωί, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναμένεται να παρέμβει στην Βουλή, εκτός και αν επιλέξει να αποστείλει την ίδια, ακριβώς, ομιλία της Γερουσίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και η Βουλή θα πρέπει να εκφράσει, με ψήφο εμπιστοσύνης, την αποδοκιμασία ή την στήριξη της πολυκομματικής κυβέρνησης της Ρώμης.

Είναι σαφές, όμως, ότι η καθοριστικής σημασίας ημέρα είναι η αυριανή: τόσο λόγω του ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης θα κάνει γνωστή την οριστική βούλησή του, όσο και επειδή στη Γερουσία η κυβέρνηση χαίρει, ούτως ή άλλως, μιας πιο περιορισμένης στήριξης.