Ιταλικό Δημοψήφισμα: Ακόμα ένα πλήγμα για το ευρώ;

Ιταλικό Δημοψήφισμα: Ακόμα ένα πλήγμα για το ευρώ;
epa05658363 Pooling clerks prepare the ballots at a polling station for the 04 December Costitutional Referendum, in Rome, Italy, 03 December 2016. The crucial referendum is considered by the government to end gridlock and make passing legislation cheaper by, among other things, turning the Senate into a leaner body made up of regional representatives with fewer lawmaking powers. It would also do away with the equal powers between the Upper and Lower Houses of parliament - an unusual system that has been blamed for decades of political gridlock EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Τι διακυβεύεται στη σημερινή ψηφοφορία της γειτονικής μας χώρας.

Μια κρίση μόλις και μετά βίας τελειώνει και αρχίζει μια άλλη. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ασχολείται με τα απόνερα από το Brexit της Βρετανίας, οι Ιταλοί ψηφίζουν στο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω το Ευρώ. Οι υποστηρικτές λένε ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στο δημοψήφισμα θα δώσουν ένα τέλος στο χάος και την ακαμψία της νομοθετικής διαδικασίας στην Ιταλία. Οι επικριτές λένε ότι θα σκοτώσουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και θα είναι η απαρχή μιας νέας περιόδου αυταρχισμού.

Ο Ματέο Ρέντσι, που ανέβηκε στην εξουσία πριν από τρία χρόνια υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις και ανανέωση, έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί εάν οι Ιταλοί καταψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εκλογές, που θα μπορούσαν να παραδώσουν την εξουσία στον Μπέπε Γκρίλο, τον πρώην κωμικό και ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), ενός συνασπισμού που θέλει να διεξάγει δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ. Εάν κερδίσει το Όχι, με άλλα λόγια, θα μπορούσε να σημάνει την περαιτέρω αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και να σωρεύσει περισσότερη δυστυχία στο ευρωπαϊκό εγχείρημα που έχει ήδη πληγεί σημαντικά με την ψήφο για το Brexit του Ιουνίου.

Αν οι Ιταλοί ψηφίσουν Ναι, η ανακούφιση στις Βρυξέλλες και σε όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου θα είναι εμφανής.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα είναι ένα δύσκολο έργο, και όχι μόνο λόγω της ευρύτερης παγκόσμιας αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων στον απόηχο των μεγάλων διαψεύσεων των δημοσκοπήσεων φέτος (Brexit, Τραμπ). Οι δημοσκοπήσεις, συγκεκριμένα, απαγορεύονται κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες των προεκλογικών εκστρατειών στην Ιταλία. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν πριν από την έναρξη της απαγόρευσης, έδειχναν προβάδισμα του Όχι. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν ανέβει ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος.

Τα ευρήματα της Predata, που μετράει στο διαδίκτυο το επίπεδο της συσπείρωσης κάθε πλευράς του δημοψηφίσματος, αποκαλύπτουν μια διαφορετική ιστορία. Το στρατόπεδο του Όχι κυριαρχούσε στη διαδικτυακή εκστρατεία όλο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά στις αρχές Νοεμβρίου το Ναι άρχισε να ανεβαίνει. Η δυναμική αυτή έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες 10 ημέρες από την διακοπή των δημοσκοπήσεων και το Ναι είναι τώρα “μπροστά” στην διαδικτυακή εκστρατεία.

Κατά τις εβδομάδες πριν από την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων, οι δημοσκοπήσεις με συνέπεια έδειχναν ότι το 25% περίπου του εκλογικού σώματος ήταν αναποφάσιστοι. Μεγάλο μέρος των ομογενών της Ιταλίας – 8% σε σύνολο 47 εκατομμυρίων με δικαίωμα ψήφου – εξαιρείται επίσης από τις εγχώριες δημοσκοπήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τα αποτελέσματά τους.

Αυτές οι ψήφοι που δεν συμπεριλήφθηκαν στις δημοσκοπήσεις αναμένεται να είναι καθοριστικές την Κυριακή. Οι ενδείξεις μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα ρεύμα υποστήριξης στο στρατόπεδο του Ναι και στο μήνυμα για πολιτική μεταρρύθμιση και αποτελεσματική διακυβέρνηση, το οποίο δεν έχει αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Η «τοξική» απειλή που μπορεί να αποσυνθέσει την Ευρωζώνη