Ιταλικό πολιτικό «θρίλερ» πλήττει τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ιταλικό πολιτικό «θρίλερ» πλήττει τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Την πίεση να επιστρέφει για άλλη μια φορά νιώθουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να βλέπουν με ανησυχία την επόμενη ημέρα.

Την πίεση να επιστρέφει νιώθουν για άλλη μια φορά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να βλέπουν με ανησυχία την επόμενη ημέρα.

Στις αγορές έχει αρχίσει να αυξάνεται ο φόβος πως η Ευρώπη μπορεί να ξαναζήσει μέρες του 2012 όταν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της η κρίση χρέους με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να σπάνε όλα τα ρεκόρ. Αυτή τη φορά η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στο χρέος αλλά και στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Τα χρηματιστήρια δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις εξελίξεις. Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο, αφού σημαντικές ισπανικές, ιταλικές γαλλικές και γερμανικές τράπεζες σημείωσαν απώλειες άνω του 5%.

Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών καθώς έφτασε ακόμη και στα 1,151 δολάρια πριν να ανακάμψει ελαφρά.

Το ιταλικό 10ετές να σκαρφαλώνει μέχρι και το 3,39% πριν επιστρέψει τελικά και πάλι πιο κοντά στο κατώφλι «συναγερμού» στο 3%.

Το διετές ομόλογο κινήθηκε ως το 2,73% πριν υποχωρήσει στο 2,5%. Η στροφή στην «ασφάλεια» φαίνεται και στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου μειώθηκε στο 0,25%.

Το ελληνικό 10ετές προσέγγισε το επίπεδο του 5%, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν τα 1.300 δολάρια η ουγκιά, ενώ στάση αναμονής κράτησαν οι αγορές πετρελαίου, με το Brent στο Λονδίνο να διαπραγματεύεται στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Η ιταλική «καταιγίδα» χτύπησε και τη Wall Street

Με μεγάλες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο κλίμα ανησυχίας που διαμορφώνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς νέες εκλογές σε κλίμα διχασμού μετά την απόφαση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να απορρίψει την υποψηφιότητα του 82χρονού ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να αναθέσει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, στον Κάρλο Κοτταρέλλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Κοτταρέλλι δεν αναμένεται ωστόσο να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ιταλικό κοινοβούλιο – το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα έχουν καταστήσει σαφές ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Κοτταρέλλι – με αποτέλεσμα η χώρα να οδεύει προς νέες εκλογές. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης οι εκλογές ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία οδήγησαν στο βαθύ κόκκινο τις ευρωαγορές και εκτόξευσαν τις αποδόσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility ή VIX σημείωσε άλμα 38% σκαρφαλώνοντας σε υψηλό άνω τω δύο μηνών καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα αμερικανικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας. Η απόδοση στο αμερικανικό 10ετές υποχώρησε 16 μ.β. σήμερα στο 2,766%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο δείκτης Dow Jones έχασε 391,64 μονάδες (-1,58%) κλείνοντας στις 24.361,45 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 37,26 μονάδες (-0,50%) διολισθαίνοντας στις 7.396,59 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 31,47 μονάδες (-1,16%) και έκλεισε στις 2.689,86 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόνο δύο έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος, η Coca-Cola στα 42,68 δολ. με άνοδο 0,28 δολ. ή σε ποσοστό 0,66% και η Pfizer με κέρδη 0,06% στα 35,70 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JPMorgan Chase (-4,27%) η Goldman Sachs (-3,40%) και η American Express (-3,34%).

Από το “μέτωπο” της Federal Reserve, το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της St. Louis Fed, James Bullard ότι είναι δύσκολο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια της σε μεγάλο βαθμό όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζουν στην κατεύθυνση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των Αμερικανών βελτιώθηκε τον Μάιο, μετά την ήπια πτώση του Απριλίου, με τον σχετικό δείκτη να επιστρέφει κοντά σε υψηλά 18 ετών.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε στις 128,0 μονάδες τον Μάιο από 125,6 μονάδες τον Απρίλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 128,0 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Ιταλίας που μπορεί να τη φέρει στο όριο