‘Ηταν η Μέρκελ κατάσκοπος της Στάζι;

‘Ηταν η Μέρκελ κατάσκοπος της Στάζι;
epa07623862 German Chancellor Angela Merkel attends the Day of the German Industry, in Berlin, Germany, 04 June 2019. The convention is the most important event of the Federation of German Industries, the leading organization of German industry and industry-related service providers. Politicians, entrepreneurs and businessmen discuss and present industry related issues. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένας ιστορικός επιχειρεί να διαψεύσει τους «αστικούς μύθους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χρημάτισε κατάσκοπος της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι με την κωδική ονομασία «Έρικα», όπως υποστηρίζουν πολλές ιστοσελίδες επί χρόνια; Εάν κάποιος ψάξει στο Google το όνομα της καγκελαρίου είναι βέβαιο πως αμέσως θα του εμφανισθεί δίπλα σε αυτό το ιστορικό έρευνας του IM Erika- όπου IM σημαίνει Inoffizielle Mitarbeiterin, «ανεπίσημη συνεργάτις».

Οι θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο βοούν πραγματικά γύρω από αυτόν τον «αστικό μύθο», γεγονός που ώθησε τον ιστορικό Χουμπέρτους Κνάμπε να προσπαθήσει να διαλύσει πολλές από τις φήμες, σε άρθρο του στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως γράφει ο Κνάμπε «δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να τεκμαίρουν ότι η Μέρκελ υπήρξε ανεπίσημη συνεργάτιδα της Στάζι, «δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν ποτέ». Σε εκείνους τους ταραχώδεις μήνες που ακολούθησαν την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της ΛΔ της Γερμανίας κατέστρεψαν τόνους εγγράφων, προτού το πλήθος αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του πολύτιμου ιστορικού αρχείου. Όμως και σήμερα παρ’ όλες τις επισταμένες προσπάθειες, δεν έχει γίνει κατορθωτό να γίνει ανάκτηση των κατεστραμμένων εγγράφων που περιέχονται σε 15.000 σάκους με κομματάκια χαρτιού.

Πηγή: La Repubblica, Corriere della Sera