Ήταν ο Jack Dorsey απών ως CEO μέχρι το τέλος της θητείας του στο Twitter;

Ήταν ο Jack Dorsey απών ως CEO μέχρι το τέλος της θητείας του στο Twitter;
Jack Dorsey, CEO of Twitter and co-founder & CEO of Square, attends the crypto-currency conference Bitcoin 2021 Convention at the Mana Convention Center in Miami, Florida, on June 4, 2021. (Photo by Marco BELLO / AFP)
Tο χάος γύρω από την προσπάθεια του Musk να αποχωρήσει από την εξαγορά έκανε τον Dorsey να φαίνεται ανεπαρκής.

Tου Jacob Carpenter

Ο κόσμος μπορεί να είναι αρκετά επιεικής για λάθη με καλές προθέσεις ή παράλογες αποφάσεις – υπό την προϋπόθεση ότι το λάθος δεν οφείλεται σε έλλειψη προσπάθειας.

Είναι ένα αξίωμα που μου έρχεται στο μυαλό αφού είδαμε τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης του Fortune που διεξήχθη σε συνεργασία με την Blind, η οποία εξετάζει τις απόψεις της Silicon Valley για τον Jack Dorsey, τον συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.300 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας στην ανώνυμη πλατφόρμα της Blind, διαπίστωσε ότι η θέση του ευρέως αναγνωρισμένου στελέχους έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες καθώς το Twitter αντιμετωπίζει μια αποκάλυψη βόμβα από τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας της εταιρείας και μια δύσκολη πώληση της εταιρείας στον σύμμαχο του Dorsey, Elon Musk. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι οι ισχυρισμοί του πληροφοριοδότη για μεγάλα κενά ασφαλείας και κακή ηγεσία στο Twitter έπληξαν τη φήμη του Dorsey, ενώ περίπου το 40% ανάφερε ότι το χάος γύρω από την προσπάθεια του Musk να αποχωρήσει από την εξαγορά έκανε τον Dorsey να φαίνεται ανεπαρκής.

Αν και η δημοσκόπηση δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτική των αληθινών συναισθημάτων του κλάδου – η γενική αίσθηση της πλατφόρμας της Blind υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι πιο «μπλαζέ» για τον χώρο της τεχνολογίας από τους ομοτίμους  τους – ορισμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας απαιτούν βαθύτερη εξέταση.

Ένα εύρημα, ειδικότερα, είναι κακός οιωνός για τις αντιλήψεις σχετικά με τον Dorsey.

Όπως έγραψε η Kylie Robison του Fortune, περίπου 200 από τους 7.500 και πλέον υπαλλήλους του Twitter συμμετείχαν στην έρευνα (οι ερωτηθέντες πρέπει να έχουν μια επαληθευμένη εταιρική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να εγγραφούν στην Blind). Όταν ρωτήθηκαν να περιγράψουν ελεύθερα το στυλ ηγεσίας του Dorsey, τα στελέχη του Twitter χρησιμοποίησαν περισσότερο μια λέξη: «απών».

Αυτή η απάντηση προστίθεται σε ένα ολοένα αυξανόμενο σωρό αποδείξεων ότι ο Dorsey αγνοούσε τα καθήκοντά του στο Twitter σε μια εποχή που η δραστηριότητα της εταιρείας βρισκόταν στα ύψη και η επιρροή της πλατφόρμας στον δημόσιο διάλογο γινόταν ιδιαίτερα τοξική.

Κατά κάποιο τρόπο, ο Dorsey προκάλεσε επιφυλακτικότητα σχετικά με την εργασιακή του ηθική υπηρετώντας ταυτόχρονα ως διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών, του Twitter και της εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Square (τώρα γνωστής ως Block), από το 2015 έως το 2021. Ο Dorsey παραιτήθηκε από το Twitter στα τέλη του περασμένου έτους για να επικεντρωθεί στην Square και να προωθήσει το Bitcoin.

Ο Dorsey απέφυγε τον υπερβολικό έλεγχο σχετικά με τις εργασιακές του συνήθειες στα πρώτα χρόνια της εμπλοκής του και δεν είναι πέρα ​​από τη σφαίρα των δυνατοτήτων για έναν ικανό CEO να βρίσκεται σε δύο ηγετικές θέσεις ταυτόχρονα (βλ. Steve Jobs).

Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν διαρρεύσει αισθήματα δυσαρέσκειας. Η ανακοίνωση του Dorsey στα τέλη του 2019 ότι σχεδίαζε να μετακομίσει στην Αφρική για έξι και πλέον μήνες ενόχλησε ορισμένους επενδυτές. Ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Management ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του Dorsey στις αρχές του 2020, κυρίως λόγω απογοήτευσης για τον διπλό του ρόλο. Λίγους μήνες αργότερα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι νυν και πρώην υπάλληλοι θεωρούσαν τον Dorsey «ακραία αποστασιοποιημένο».

Το πιο καταδικαστικό πλήγμα, ωστόσο, ήρθε πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο πολύ αξιοσέβαστος πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, Peiter “Mudge” Zatko κατηγόρησε τον Dorsey ως έναν απόντα ηγέτη που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα ζητήματα κυβερνοασφάλειας της εταιρείας.

Γενικά, ο Dorsey είναι ένας πραγματικά αξιοπρεπής τύπος. Τα προϊόντα του βοήθησαν να συνδεθεί ο κόσμος και παρείχαν μια πολύ αναγκαία υπηρεσία σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Έχει μιλήσει πιο ειλικρινά για τα μειονεκτήματα των εταιρειών του από ό,τι οι περισσότεροι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον έλεγχο περιεχομένου στο Twitter.

Αλλά αυτά τα πλεονεκτήματα δε βοηθούν τους χρήστες, τους υπαλλήλους και τους επενδυτές του Twitter. Εάν το Twitter απέτυχε να πιάσει πλήρως τις οικονομικές και ανθρωπιστικές του δυνατότητες υπό τον Dorsey, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αδιαφορία του είναι η κύρια αιτία.