Ήταν τελικά προς όφελος της Apple η «στροφή» της προς τις υπηρεσίες;

Ήταν τελικά προς όφελος της Apple η «στροφή» της προς τις υπηρεσίες;
epa07329971 A view of an Apple store in Grand Central Station in New York, New York, USA, 29 January 2019. The company is scheduled to report fiscal first-quarter results at the end of of day. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόφαση της Apple να μετακινηθεί από το hardware στις υπηρεσίες λήφθηκε το 2008, όταν η εταιρεία συνειδητοποίησε πως οι συσκευές της είχαν οδηγήσει σε κορεσμό την αγορά.

Η Apple είναι ευρέως γνωστή ως μια τεχνολογική εταιρεία που πουλάει τα δημοφιλή iPhone, iPad και υπολογιστές Mac. Όμως, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της Apple έχει στραφεί αλλού. Και αυτό, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται να αποδίδει.

Η Apple είναι πλέον μια εταιρεία υπηρεσιών. 

«Το 2019 ήταν η μεγαλύτερη χρονιά για τις Υπηρεσίες στην ιστορία της Apple», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος Λογισμικού και Υπηρεσιών Διαδικτύου, Eddy Cue, σε ένα Δελτίου Τύπου της εταιρείας, σήμερα.

Σύμφωνα με την Apple, οι πελάτες ξόδεψαν το ποσό-ρεκόρ των 1,42 δισ. δολαρίων στο App Store μεταξύ παραμονής Χριστουγέννων και παραμονής Πρωτοχρονιάς. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 16% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα με αυτό το τεράστιο νούμερο, οι καταναλωτές ξόδεψαν 386 εκατ. δολάρια στο App Store μόνο την ημέρα της πρωτοχρονιάς του 2020, μια αύξηση 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά και ένα νέο ρεκόρ της εταιρείας μέσα σε μια ημέρα.

Οι εφαρμογές που κυριάρχησαν στο App Store, σύμφωνα με την Apple, ήταν κοινωνικά δίκτυα όπως το YouTube, το Instagram, το Snapchat, και το TikTok, τα οποία βρέθηκαν στην κορυφή των τσαρτ με τις δωρεάν εφαρμογές για το 2019. Το Facetune, το HotSchedules, και το Dark Sky Weather ήταν οι τρεις πρώτες εφαρμογές επί πληρωμή. Τέλος, το Mario Kart Tour και το Minecraft ήταν τα πιο δημοφιλή παιχνίδια μεταξύ των δωρεάν και των επί πληρωμή εφαρμογών αντίστοιχα.

Η απόφαση της Apple να μετακινηθεί από το hardware στις υπηρεσίες λήφθηκε το 2008, όταν η εταιρεία συνειδητοποίησε πως οι συσκευές της είχαν οδηγήσει σε κορεσμό την αγορά. Μπορεί οι περισσότεροι να έχουν πλέον υπολογιστή, τηλέφωνο, ρολόι ή tablet της εταιρείας, αλλά δεν είναι σε θέση να ανανεώνουν τις συσκευές τους κάθε χρόνο. Έτσι, η εταιρεία ανακάλυψε ένα νέο βαρόμετρο για να αναπτυχθεί: τις υπηρεσίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ήδη έχετε ένα iPhone, για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο η εταιρεία να σας πουλήσει εφαρμογές μέσω του App Store παρά ένα νέο iPhone κάθε Σεπτέμβρη.

Και οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ. Η Apple στοχεύει να διπλασιάσει τα έσοδα από τις υπηρεσίες που προσφέρει, κυρίως μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών. Πέρα, λοιπόν, από το App Store, το Apple Music, το iCloud και το Apple News, η εταιρεία θα υπολογίζει πλέον στα έσοδά της το Apple TV+, το Apple Arcade, το Apple Card και το Apple Pay. Προφανώς, η Apple θα συνεχίσει να αποτελεί μια μεγάλη δύναμη στον κλάδο του hardware. Αυτές οι υπηρεσίες είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να εναρμονίζονται με τα φυσικά προϊόντα της εταιρείας, όπως το iPhone.

Και κάπως έτσι, ενώ στο παρελθόν η επιτυχία της εταιρείας εξαρτιόταν από το πόσα τεμάχια μιας νέας συσκευής έχει πουλήσει σε νέους πελάτες, τώρα εξαρτάται από το πόσες εφαρμογές και συνδρομές μπορεί να πουλήσει στην μαζική υπάρχουσα βάση των χρηστών της.